ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΗΚΕ ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ! ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ!
Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Παρασκευής, κι ύστερα από εμπλοκές στις διαπραγματεύσες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των παλινδρομήσεων της κυβέρνησης και της Αστυνομίας, επετεύχθη τελικά συμφωνία, με πρωτοβουλία των μεταναστών , η οποία έδωσε θετική διέξοδο στο ζήτημα της μετεγκατάστασης τους και της διασφάλισης των όρων συνέχισης του αγώνα τους.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι μετανάστες απεργοί πείνας ανάμεναν την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν περικυκλώσει το κτίριο της Νομικής προκειμένου να ξεκινήσουν συντεταγμένη πορεία προς το κτίριο που θα τους φιλοξενήσει, στις οδούς Ηπείρου και Πατησίων.
Όλη αυτή την ώρα, γύρω από το περικυκλωμένο από αστυνομικούς κτίριο, βρίσκονταν χιλιάδες κόσμου που περιφρουρούσαν με την αλληλεγγύη τους το δίκαιο αγώνα των μεταναστών. Μέχρι και τις πρ ώτες πρωινές ώρες, πλήθος κόσμου ανεμένε την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να παραταχθεί μαζί με τους μετανάστες σε μια μεγάλη, ενωτική, ειρηνική πορεία.
Στο χώρο βρίσκονταν διαρκώς οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ , Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Θοδωρής Δρίτσας, καθώς και ο Αλέκος Αλαβάνος
Ωστόσο, εξαιτίας της ανυποχώρητης και προκλητικής στάσης της Αστυνομίας, δεν ήταν εφικτό να ξεκινήσει η πορεία με αποτέλεσμα να ξεκινήσεις νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για την ομαλή αποχώρηση των μεταναστών από το κτίριο.
Η πορεία προς το κτίριο της οδού Πατησίων που θα στεγάσει τους μετανάστες ξεκίνησε τελικά γύρω στις 3.30 το πρωί. Περίπου 15 από τους απεργούς πείνας δεν ακολούθησαν τη πορεία και μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητα αλληλέγγυων, καθώς ήταν εξαντλημένοι και εμπύρετοι.
Και το γεγονός αυτό μπορεί να καταγραφεί ως μια πρώτη νίκη που δίνει νέα, θετική τροπή στον αγώνα τους
Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΣΤΕΡΙΚΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ
Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι βαθύ και πολύπλευρο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Αν θα έπρεπε να ανοίξει μια συζήτηση σήμερα, αυτή θα έπρεπε να αφορά τα μεταναστευτικά ρεύματα και τις αιτίες τους, το πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και πως η Ελλάδα ως πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων για τις χώρες υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα μέσα από ένα συνολικό πανευρωπαϊκό σχεδιασμό με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με δημιουργία προϋποθέσεων υποδοχής και ένταξης των μεταναστών και προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες .
Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η επιδίωξη για αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν, όταν εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου στην χώρα μέλος που επιθυμούν και όχι αναγκαστικά στην πρώτη χώρα εισόδου. Κάτι τέτοιο θα αποσυμφόριζε τη χώρα από τα συσσωρευμένα κύματα προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίζονται αναγκαστικά εντός των συνόρων μας, ενώ η χώρα στην οποία επιθυμούν να μεταβούν είναι άλλη.
Δυστυχώς, όμως, δεν γίνεται καμία σχετική ουσιαστική συζήτηση. Παρακολουθούμε, αντίθετα, την εξαγγελία απαράδεκτων μέτρων που παρακάμπτουν την ουσία του προβλήματος, όπως η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, αλλά και την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού θέματος με μικροκομματικές αντιλήψεις και αντιλήψεις περιορισμού ελευθεριών και δικαιωμάτων. Με μισαλλόδοξες φωνές και υστερικές κραυγές οι οποίες τελικά παίρνουν αφορμή από γεγονότα και καταστάσεις για να φτάσουν στο σημείο να μιλάνε για κατάργηση του πολιτικού ασύλου!