36 ώρες που “συγκλόνισαν” την ΕΥΔΑΠ (1ο Μέρος)


 

 

`

Ο μεγάλος εμπαιγμός τρόϊκας Νο3:

(Διοίκησης ΕΥΔΑΠ-Κυβέρνησης-Συνδικαλιστών)

`

(Ιστορικό της κρίσης από Δευτέρα 11π.μ. έως Τρίτη 23:00)

Προοίμιο: Τα γεγονότα πριν και μετά την «κατάληψη» που δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν και που θα πρέπει να συζητιούνται «σαν παραδείγματα προς αποφυγήν» στους εργαζόμενους (και συνδικαλιστές) του μέλλοντος. Μια και οι του παρόντος (μηδέ του γράφοντος εξαιρουμένου) βρίσκονται με τόση οργή, αγανάκτηση, σύγχυση, και πλήρη (κατά την προσωπική μας γνώμη) αδυναμία ερμηνείας και κατανόησης της περίπλοκης και αντιφατικής συγκυρίας.

Μιά και το ψέμα, η παραπληροφόρηση και το φαίνεσθαι, είναι κυρίαρχοι του παιχνιδιού.

ε χρονολογική σειρά

και όπως καταγράφηκαν

έχουν ως εξής

Δευτέρα 23/07/2012

11:00. Το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ συνέρχεται κάτω από την πίεση (300-400) εργαζομένων για να πάρει απόφαση των περικοπών, κατά 18% των αποδοχών.

12:45. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας ανακοινώνει στο προσωπικό ότι  η συζήτηση διεκόπη οι περικοπές δεν πέρασαν. Νάναι σ’επιφυλακή στα mail και στα SMS… για να αντιδράσει όταν χρειαστεί.

12:50 Αποκαλύπτεται από συνδ/τη του ΠΑΜΕ ότι στην προηγούμενη κατάληψη η διοίκηση απευθυνόμενη στο προεδρείο της Ομοσπονδίας το κατηγόρησε ότι: «αυτό που κάνετε είναι ανέντιμο», δηλαδή, το να ζητάτε να μην πάρουμε απόφαση για τη δεύτερη (18%) περικοπή αποδοχών, μιά και οι ίδιοι ζητούσατε πρόσφατα να υπογραφεί η ΣΣΕ 2012, η οποία περιέχει και την κατά 35% περικοπή αποδοχών σε σχέση με του 2009.

(ρητορική ερώτηση: Ποιός κοροϊδεύει ποιόν;)

13:15  Το προσωπικό έχει αποχωρήσει. Αρκετές δεκάδες βρίσκονται στα γειτονικά καφέ και συζητούν για το αύριο.

13:30.  Η «τύχη του όμως δουλεύει». Το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ δείχνοντας πόσο μας υπολογίζει  ξανασυνέρχεται, με κλειστά τα φώτα, ειδοποιεί καθυστερημένα τους 2 εκπροσώπους (που ο ένας λέει ότι καταψηφίζει και δε πάει, και ο άλλος φτάνει καθυστερημένος) και αποφασίζουν ερήμην τους ΝΑΙ τις περικοπές.

Βέβαια οι εκπρόσωποι μας δεν μπήκαν στον κόπο να κινητοποιήσουν τον κόσμο με τα έρμα τα κινητά για το τι γίνεται, ώστε  να πάει να τους μπλοκάρει. Ίσως δεν το σκέφθηκαν…

14:00-20:00  Το νέο εξαπλώνεται σιγά-σιγά σ’όλη την ΕΥΔΑΠ, όπου το προσωπικό αντιλαμβανόμενο πως δεν είναι τα πράγματα όπως τούλεγαν ή πίστευε.  Οργίζεται, αγανακτεί, καταφέρεται εναντίον όσων, έπρεπε και που μήνες τώρα δεν κάνουν τίποτε, εκτός από του να το καθησυχάζουν, αν (και αυτό) στη μεγάλη πλειοψηφία του δεν κάνει (ούτε αξιώνει) και πολλά πράγματα.

20:10 Εξαγγέλλεται από blog προσκείμενο στη ΔΑΚΕ, η επ’αόριστον , έτσι χωρίς ..πρόγραμμα, κατάληψη του κτιρίου της Λαοδικείας. και καλείται σύμπαν το προσωπικό εκεί.

20:30. Μαθαίνεται το νέο, παράλληλα αρχίζουν τα ερωτηματικά:

-πώς πάρθηκε η απόφαση κατάληψης; -με ποιά διαδικασία που να εκφράζει τη θέληση του προσωπικού;

-με ποιούς  (κοινούς) στόχους; (τι ζητάμε δλδ με την κατάληψη) για νάχει αποτέλεσμα;

-και ιδίως γιατί αυτή η άκρως διχαστική εικόνα, του πανό, ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ;

που έδωσε λαβή σε όσους δεν την έβλεπαν και με καλό μάτι,

να μην εμφανιστούν καθόλου και υπογείως να την σαμποτάρουν;

21:00. Σιγά –σιγά μαζεύονται λίγες δεκάδες άτομα στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνδ/κά στελέχη της ΔΑΚΕ, 6-7 της Αριστεράς και 3-4 διάφοροι, που όσο πέρναγε η ώρα λιγόστευαν.

Η ΠΑΣΚΕ Ομοσπονδίας άφαντη. Γίνεται γνωστό ότι στις 10:00 της 24/7  συνεδριάζει η Ομοσπονδία.

Το λάθος που μπορούσε να αποφευχθεί και που σχολιάστηκε αρνητικά από πλήθος περαστικών

21:30. Με την ατμόσφαιρα να βαρύνει από το διχαστικό πανό με σύνθημα ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ -ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ και υπογραφή ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ, που σημειωτέον το βλέπει περνώντας το 70% των  Αθηναίων που ΔΕΝ ψήφισε ΝΔ (ΔΑΚΕ) στις πρόσφατες εκλογές και δυσανασχετεί….

Αρχίζουν συζητήσεις στα πηγαδάκια, για τις ευθύνες που φτάσαμε ως εδώ κ.α. , που προοιωνίζουν και τι θα επακολουθήσει την επομένη.

Εκεί πρωτομπαίνουν και ορισμένα από τα ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί της κατάληψης , π.χ. στόχοι, προοπτική,  πανό κλπ.

22:00 Η ΔΑΚΕ με Δελτίο τύπου στηρίζει την κατάληψη

22:30 Ο Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ και ΤΕ στηρίζει την κατάληψη.

23:00 Το ΣΕΚΕ (Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων) ΕΥΔΑΠ στηρίζει την κατάληψη.

23:30 Η κατάληψη συνεχίζεται με, είναι-δεν είναι- δέκα άτομα. Ενώ γίνεται γνωστό ότι η ΔΑΚΕ δεν θα παρευρεθεί στη Συνεδρίαση της Ομοσπονδίας. Άρχισαν τα όργανα;

Τρίτη 24/07/2012

07:00 Αρχίζει η προσέλευση του προσωπικού, με τόσους ή λιγότερους της προηγουμένης, που στην αιχμή της, κατά πληροφορίες, δεν ξεπερνούσαν τα 40-60 άτομα.  (Όταν η Λαοδικείας και οι κοντινοί χώροι (10 λεπτά απόσταση) παρέχουν τη δυνατότητα παρουσίας σε έως και 1000, ας πούμε 650-750, λόγω αδειών άτομα.

Παρουσία που πρέπει να προβληματίζει για ένα τέτοιας βαρύτητας συμβάν, της δλδ ξεδιάντροπης μεσημεριανής περιφρόνησης της Διοίκησης στο προσωπικό και τους εκπροσώπους του.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ των βαρύτατων συνεπειών από την απόφαση με τη δραματική περικοπή των αποδοχών που θα επιφέρει μας (πίνακας)

Πίνακας*

Αποδοχές Ευρώ

Περικοπές Ευρώ

(18%)

1500,00

270,00

2000,00

360,00

2500,00

450,00

3000,00

540,00

3500,00

630,00

4000,00

720,00

10:00. Σε βαρύ κλίμα, με την  απουσία της ΔΑΚΕ που με τον Γρ. και άλλους, στελεχώνει και  έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη λειτουργία της, αρχίζει η συνεδρίαση της εκτελεστικής της Ομοσπονδίας.

11:00 Έρχεται στη κατάληψη ο Γεν. Γραμμ. της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης (ΔΑΚΕ) που δηλώνει ότι η είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ. Δεν είπε, ίσως και γιατί δεν ρωτήθηκε, ποιες είναι οι ευθύνες της παράταξης του και γιατί η ΓΣΕΕ είναι άφαντη κοντά ένα πεντάμηνο τώρα, που κοντεύουν να μας “γδάρουν” στους φόρους και τα χαράτσια και που μόνο πωλητήριο δεν έχουν βγάλει για τον αέρα  που αναπνέουμε.

12:30. Έρχεται για συμπαράσταση ο τ. βουλευτής και τ. Γ.Γρ. ΓΣΕΕ Μανώλης Γ. των Ανεξ. Ελλ. που δηλώνει ότι είναι και αυτός κατά των περικοπών και της πώλησης της ΕΥΔΑΠ.

12:50. Συνάδελφοι στη Λαοδικείας προβλέπουν το αδιέξοδο της κατάληψης  και αναρρωτιούνται τι κάνουμε; Άλλοι προτείνουν να καλεστούν για την αυριανή συγκέντρωση  βουλευτές και  εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που όταν βγαίνουν στα κανάλια που μας συκοφαντούν ασύστολα, να λένε  πως ακριβώς έχει το θέμα της ΕΥΔΑΠ,

13:00. Η φθίνουσα πορεία της κατάληψης είναι εμφανής πιά σε όλους, ιδίως σε όσους κινήθηκαν τόσο πρόχειρα. (στερνή μου γνώση. ..) Η κατήφεια για την μη προσέλευση του προσωπικού, ιδίως της Λαοδικείας δεν κρύβεται πιά.

13:30. Αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Εργαζόμενων και Συνταξιούχων ΕΥΔΑΠ και ΣΕΚΕ συναντιέται με επικεφαλής της ΔΑΚΕ και συνδ/τές της Ομοσπ. και τους θέτει τους προβληματισμούς της για πράγματα που έγιναν ή που έπρεπε να γίνουν. Και πως από την απάντηση που θα υπάρξει, θα εξαρτηθεί η συνέχιση ή μη στήριξη της κατάληψης.

Και ύστερα απορεί κανείς γιατί η αναξιοπιστία, η αφερεγγυότητα, η αποστροφή παρατάξεων και συνδικαλιστών συναγωνίζεται αυτή των καναλιών και των παπαγάλων τους;

Συγκεκριμένα τονίσαμε ότι δεν βοηθάει τη συσπείρωση και τη συμμετοχή των εργαζομένων το διχαστικό, κατά τη γνώμη μας πανό, με υπογραφή ΔΑΚΕ-ΕΥΔΑΠ, που εκφράζει μια μερίδα του προσωπικού και εξ αντικειμένου απωθεί την πλειοψηφία του.

Ακόμη είπαμε ότι απαραιτήτως θάπρεπε να υπάρχουν εμφανείς και διακριτοί λόγοι-σκοποί γιατί γίνεται η κατάληψη 1,2,3,4 κ.ο.κ. Ενδεικτικά και υπό συζήτηση θέσαμε αυτούς που υπάρχουν και στην ανάρτηση της Πρωτοβουλίας της 24 Ιούλη –και που ήταν λάθος μας που δεν βάλαμε από πριν.

(Καμμιά περικοπή αποδοχών στο προσωπικό.-Καμμιά απόλυση.-Να επανέλθουν οι μετοχές στην ΕΥΔΑΠ -Καμμιά διακοπή νερού σε συμπολίτες μας που αδυνατούν αποδεδειγμένα να το πληρώσουν. Μέτωπο με ΕΥΑΘ  κ.α. ίδε σχετικά blog  ΕΔΩ  και ΕΔΩ

Οι συναδ, μας απάντησαν ότι συμφωνούν γενικά και πως  τα βλέπουν θετικά και θα μας απαντήσουν με mail, ή  στα κινητά σε μία ώρα, πράγμα που δυστυχώς δεν τήρησαν.

Οπότε άποψη μας είναι πως :σύμφωνα με αυτά που είπαμε θα πρέπει να θεωρείται αντικειμενικά ήδη αρθείσα η στήριξη μας στην κατάληψη.

15:00. Μαθαίνουμε , ανεπίσημα, γιατί η ανακοίνωση βγήκε αργότερα ότι η Ομοσπονδία αποφάσισε τρίωρη στάση από 13:00 -16:00 της Τετάρτης, συγκέντρωση του προσωπικού στη Λαοδικείας και διάβημα διαμαρτυρίας στη Διοίκηση στον 4ο όροφο.

15:30. Η ΔΑΚΕ ανακοινώνει με νεώτερη απόφαση της πως:«αναστέλλει την κατάληψη από τις 3 σήμερα το μεσημέρι έως αύριο τις 7 το πρωϊ και τη… συνεχίζει (!!;;;) από τις 7 το πρωϊ έως τις 1 μμ της Τετάρτης». Απίστευτα πράγματα.

16:00 Η ανακ. της Ομοσπονδίας που καλεί όλο το προσωπικό στην 3ωρη στάση για όλα τα παραπάνω, δεν υπογράφεται από το Γεν. Γραμ. (ΔΑΚΕ), αλλά από τον Αναπ. Γραμ. (ΠΑΣΚΕ). Τα παράξενα συνεχίζονται.

23:00 Ημέρα φεύγει και οι πληροφορίες που έρχονται από όλους τους χώρους δουλειάς για τα αισθήματα του προσωπικού, για το πώς εκλαμβάνουν τα όσα συμβαίνουν στις κορυφές του συνδ. κινήματος και για τις εκφράσεις που αυτά εκδηλώνονται, δεν μπορούν να περιγραφούν, γιατί εμπίπτουν στις διατάξεις περί ασέμνων του σχετικού νόμου περί τύπου κλπ.

23:30  Τα τελευταία γεγονότα κάνουν επίκαιρη την πεποίθηση μας ότι: «για να υπάρξει ελπίδα ανάκαμψης στο συνδ. κίνημα της ΕΥΔΑΠ (αλλά και γενικότερα) θα πρέπει να καταστραφούν πλήρως οι υπάρχουσες μορφές, δομές, διαδικασίες, λογικές που το διέπουν και να ξεκινήσουν νέες διεργασίες, με νέους ανθρώπους για το καινούργιο που εκ των πραγμάτων έρχεται».

Άλλως, δυστυχώς: «ματαιότης, ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης».

Επιμύθιον

24:00. Όταν η ζωές μας παίζονται στα ζάρια των τραπεζών των Βρυξελών, Βερολίνου,Νέας Υόρκης κανένας είτε συνδικαλιστής είτε εκπρόσωπος μας δεν έχει το δικαίωμα να κάνει παιχνίδια εντυπώσεων και σκοπιμοτήτων με καταλήψεις και ….άλλα, όπως στο τελευταίο 48ωρο.

Γιατί;

Και αν λίγοι, ελάχιστοι  στην ΕΥΔΑΠ τα έχουν βολέψει για «δέκα ζωές» ή έχουν κονέ «παντός καιρού», η συντριπτική πλειοψηφία που δεν έχει τίποτε άλλο πλην του ( και έως πότε και πόσο;) μηνιάτικου,

γιατί τους ανέχεται;

γιατί δεν κάνει τη σωτήρια  κίνηση  να πάρει τις τύχες στα χέρια της και να αγωνιστεί για δίκαιες και αξιοπρεπείς λύσεις;

** Επειδή δεν έχουμε πληροφορίες, ο υπολογισμός είναι ο μοντέρνος, πιά : “οριζόντιες περικοπές” , Μ.Ο.

`

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s