Αναδημοσιεύση από Κώστας Ρίπης on 1:16 π.μ.
Πρώτες δηλώσεις βουλευτών, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
«Οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχισθούν και πέραν των προγραμματισμένων. Νερό, Ενέργεια και ότι άλλο περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ 1363/2012 αλλά και σε προηγούμενες αποφάσεις».
Μέσα σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο όλοι οι συνάδελφοί μας στην ΕΥΔΑΠ, ανεξάρτητα από την πολιτική τους επιλογή θα πρέπει να ξεπεράσουν την ανασφάλεια και τον φόβο για το εργασιακό αύριο, συνεχίζοντας τον αγώνα μας για ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ.
——————————–
Το 2010, τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή είναι ανθρώπινο δικαίωμα.
Μια δεκαετία πριν, είχε εκδοθεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία – Πλαίσιο περί Υδάτων, η οποία μεταξύ άλλων:
α) καθορίζει ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως οποιοδήποτε άλλο, αλλά θα πρέπει να θεωρείται κληρονομιά,
β) προτρέπει τις χώρες να παρέχουν υπηρεσίες ύδατος σε λογική τιμή γι’ αυτούς που το χρειάζονται,
γ) ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στην προστασία και τη διαχείριση των υδάτων.
Το 2003, η Ελλάδα εναρμονίζει το εθνικό δίκαιο με τις διατάξεις αυτής της Οδηγίας [3]. Επίσης, με αφορμή το 6ο Παγκόσμιο Φόρουμ Νερού 2012, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει ότι το νερό είναι κοινός πόρος της ανθρωπότητας και η πρόσβαση στο πόσιμο νερό είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Μια συστηματική επισκόπηση των παγκόσμιων ερευνών για τις εφαρμογές διαχείρισης του νερού, ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες, έδειξε ότι η υπόθεση της μείωσης κόστους με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης δεν επιβεβαιώνεται.
Παρόμοια, η υπόθεση της χρηματοδότησης, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και νέων τεχνολογιών με την ιδιωτικοποίηση επίσης δεν επιβεβαιώνεται.
Οι τιμές που ζητούν οι εταιρείες για να κάνουν κάτι τέτοιο είναι μη βιώσιμες.
Η ίδια επισκόπηση διαπιστώνει ότι, στην πραγματικότητα το θέμα δεν είναι απλά: δημόσιο ή ιδιωτικό.
Το θέμα είναι η κοινοτική ιδιοκτησία, έλεγχος και διαχείριση. Η καλή λειτουργία της ύδρευσης απαιτεί τοπικό δημοκρατικό έλεγχο και διαχείριση.
Συμπερασματικά, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Ο ίδιος ο χαρακτήρας των υπηρεσιών νερού ευνοεί τη δημόσια – κοινωνική διαχείριση των συστημάτων νερού.