Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων από τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα: Κατάθεση αποδεικτικών στοιχείων αγοράς ομολόγων για τα ΝΠΔΔ


Στις 30-3-2012 έγινε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχαμε καταθέσει με θέμα «Επένδυση ρευστών διαθεσίμων ΝΠΔΔ σε ομολόγα και κούρεμά τους από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», όπου αναφέραμε ότι, «Σύμφωνα με καταγγελίες ΝΠΠΔ, όπως το ΤΕΕ, το ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» και η Σύνοδος Πρυτάνεων, ως ενιαία έκφραση των Πανεπιστημίων της χώρας, χωρίς τη βούλησή τους, εν αγνοία τους και πλήττοντας την ταμειακή επάρκειά τους για την κάλυψη τακτικών δαπανών, η Τράπεζα της Ελλάδος, μετέφερε, μέσα στο 2012, διαθέσιμα κεφάλαιά τους στο κοινό κεφάλαιο του νόμου 2469/14/3/1997 (ΦΕΚ 38/Α’), τα επένδυσε σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και, στη συνέχεια, τα «κούρεψε». Από αυτήν την «επένδυση», το κατατεθειμένο κεφάλαιο του ΤΕΕ, που μέχρι και τις 9.3.12 ανερχόταν στα €2.781.569,43, μειώθηκε στις 12.3.12 στα €850.621,87. Το ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων του Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι» από €1.881.411, μειώθηκε σε €575.347. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων στις 22.3.12, το κούρεμα των λογαριασμών των Πανεπιστημίων δημιουργεί τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας τους».

Επειδή ο νόμος 2469/14.3.1997 (ΦΕΚ 38/Α’) με σαφήνεια προσδιορίζει ότι τα κεφάλαια που κατατίθενται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης μπορούν να επενδύονται  σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, «με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η εκάστοτε επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών φορέων» (άρθρο 15, παρά. 11, εδάφιο ζ), ερωτήθηκε ο κ. Πρωθυπουργός:

1.    Για ποιο λόγο η Τράπεζα της Ελλάδας θυσίασε τα ρευστά διαθέσιμα αυτών των φορέων, εντάσσοντάς τα στο κοινό κεφάλαιο κατά το χρονικό διάστημα που, είτε το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου είχε αποφασιστεί είτε, ακόμη χειρότερα, βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση;

2.    Για ποιο λόγο ρευστά διαθέσιμα επενδύθηκαν σε μακροχρόνιους τίτλους, αντί να επενδυθούν σε βραχυπρόθεσμους τίτλους, όπως είναι τα έντοκα γραμμάτια τα οποία εξαιρέθηκαν από το PSI ή σε άλλους τίτλους που εξαιρέθηκαν από αυτό (όπως για παράδειγμα οι τέσσερις σειρές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με λήξεις έως και το 2014);

3.    Με ποια άμεσα μέτρα θα αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε στα ΝΠΔΔ;

Επειδή η απάντηση η απάντηση που λάβαμε, όχι μόνο δεν ήταν ικανοποιητική, αλλά εγείρει περαιτέρω ανησυχίες και προβληματισμούς

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ

Να προσκομίσει η Τράπεζα της Ελλάδας και να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τα εξής αναλυτικά αποδεικτικά στοιχεία πράξεων και συναλλαγών της:

1.    Χαρακτηριστικών (όπως κωδικού ISIN, αξίας που επενδύθηκε, χρόνου ωρίμανσης και επιτοκίου), χρόνου αγοράς, τιμής αγοράς, πηγής αγοράς (πρωτογενής ή δευτερογενής αγορά) κάθε ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδας αγόρασε για λογαριασμό του κοινού κεφαλαίου και, στη συνέχεια, ενέταξε στη διαδικασία του PSI (δηλαδή, το «κούρεψε»).

2.    Επειδή τα ομόλογα των ΝΠΔΔ αγοράστηκαν με τα ταμειακά διαθέσιμα ενός εκάστου εξ’ αυτών, την ακριβή αντιστοίχηση των προαναφερόμενων ομολόγων με κάθε ΝΠΔΔ, εφόσον η Τράπεζα της Ελλάδας τα είχε αγοράσει για το κοινό κεφάλαιο ως αδιαίρετο σύνολο.

3.    Αποδεικτικά στοιχεία για κάθε αγοραπωλησία προαναφερθέντος ομολόγου από την Τράπεζα της Ελλάδας για λογαριασμό του κοινού κεφαλαίου, κατά το χρονικό διάστημα από 01.03.2011 έως και 09.03.12.

Ο ΑΙΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s