Γαλάτσι: Η πρώτη στάση μιας μακράς διαδρομής.


Posted on Μαρτίου 12, 2012

0

 

πως είχαμε υποσχεθεί, κλιμάκιο* της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ εργαζόμενων-συνταξιούχων της ΕΥΔΑΠ, ξεκίνησε σήμερα (12/3) τις ενημερωτικές επισκέψεις στους χώρους δουλειάς, προσδοκώντας  σε πρώτο στάδιο να ζεστάνουμε την παγωμένη απ’τις απανωτές επιθέσεις που δεχόμαστε ατμόσφαιρα, και μετά αφού ζεσταθούν οι μηχανές να πάρει φόρα το τραίνο της αντεπίθεσης και του αγώνα, που στο διάβα του θα σαρώσει τους τροϊκανούς, τους μνημονιακούς και κάθε σύστημα υποτέλειας που τους υπηρετεί και που καθημερινά μαυρίζει τη ζωή μας, στέλνοντας μια ώρα αρχύτερα  τους παλιότερους και καταστρέφοντας το μέλλον και τα όνειρα της νέας γενιάς, που χωρίς να φταίει σε τίποτε, παίρνει κατά δεκάδες χιλιάδες το πικρό δρόμο της ξενητειάς. Ας όψονται!

Πολλές οι απόψεις

Ανάμικτα και αντιφατικά τα αισθήματα που αντικρίσαμε στο Γαλάτσι: Απογοήτευση μαζί με ελπίδα, οργή με απελπισία, κατήφεια με κρυφή προσδοκία να γίνει κάτι άλλο, βρε αδερφέ! Μπας και ξεφύγουμε από το θανάσιμο δόκανο των τοκογλύφων και των πιστωτών που μας έχουν παγιδέψει και που είναι διατεθειμένοι αντί για Δανία του νότου να μας κάνουν Νιγηρία του Βορρά.(1)

Ερωτήματα και οι απόψεις  

Στη βάρδια, στο υδρονομείο, στην πληροφορική, στις προμήθειες, στη γραμματεία, στο προσωπικό, στο κέντρο πληροφορικής  παντού πολλά τα ερωτηματικά και οι προτάσεις:

«Γιατί δεν έρχεται κανείς να μας ενημερώσει τι γίνεται, καλό ή κακό(!!) δεν έχει σημασία;»

«Γιατί δεν κινηθήκατε όσο ήταν νωρίς και που τότε θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα:».

«Τι ζητάτε από μας να κάνουμε, ώστε να σταματήσει η καταστροφή μας»;

«Απάντηση πήρατε από την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους στην επιστολή σας»;

«Μην περιμένετε.»

«Δεν γίνεται τίποτε πιά….».

«Γιατί δεν βγάλατε στο αέρα αυτούς, ιδίως τους συνδικαλιστές, που τις μέρες απεργίας είτε δήλωναν άδεια-ρεπό ή ελεύθεροι γιατρού»;

« Δεν είναι δυνατόν να ενημερωνόμαστε με sms λίγες ώρες πριν αρχίσει η απεργία και μετά να έχουμε παράπονο ότι απήργησαν μερικές δεκάδες».

Αλλά και κάποιες αισιόδοξες έως ελπιδοφόρες απόψεις:

«Συμφωνούμε με τη γενική συγκέντρωση εργαζόμενων και συνταξιούχων, όπου να μιλήσει και αποφασίσει ο κόσμος».

«Ναι, να οργανωθούν επιτροπές στους χώρους δουλειάς που να πιέσουν την κατάσταση».

«Να μαζέψουμε στο τμήμα μας υπογραφές για να μην ξεπουληθεί η εταιρεία, για να μην φτάσουμε σε μισθούς Βουλγαρίας και Κίνας»

«Καλά κάνατε και ξεκινήσατε τη πρωτοβουλία σας, μακάρι να είχε γίνει νωρίτερα».

«Δεν ήρθα την προηγούμενη φορά, την επόμενη θάρθω».

Και άλλες τοποθετήσεις, που δείχνουν ότι παρά τις τρομερά δυσκολίες που περνάμε, κάτι ελπιδοφόρο ξεκινάει στην ΕΥΔΑΠ (και όχι μόνο..), παρά την τερατώδη προπαγάνδα και την επικοινωνιακή καταιγίδα των εγκάθετων του συστήματος εξουσίας ΜΜΕ, που π.χ.. έχουν το θράσος να μας καλούν να ….πανηγυρίσουμε για το «θρίαμβο» του PSI και την καινούργια θηλειά των 130 δις Ευρώ στο λαιμό της χώρας, όταν όλοι ανεξαιρέτως οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι βρισκόμαστε σε χρεωκοπία -συντεταγμένη ή άτακτη μικρή η σημασία της-. (Ο κόσμος τόχει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι»   .

Ας είναι όμως. Εμείς προχωράμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε στις 21/2, με αισιοδοξία και ψηλά το κεφάλι, όχι γιατί πετάμε στα σύννεφα, και δεν βλέπουμε τι γίνεται, αλλά γιατί αυτό είναι το χρέος σε μας και στους επερχόμενους και ακόμη γιατί στο δίλημμα υποταγή στους ισχυρούς ή αγώνας επιλέγουμε το δεύτερο.

* (Δημήτρης Ζαγορίτης, Γιώργος Τσάφος, Βασίλης  Τσόκαλης, Γιάννης Φασουλάς)

(1) Δηλώσεις του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Σόϊμπλε: λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει (σ.σ. !!!..) γιατί θα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερους μισθούς από τη Λετονία και τη Σλοβενία (σ.σ. 150-200 Ευρώ το μήνα) όταν οι χώρες αυτές δίνουν λεφτά στην Ελλάδα και την βοηθούν σήμερα, δίνοντας τον τόνο πως σκέφτονται και τι περιμένει την Ελλάδα από αύριο. Για να καταλάβουμε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s