«ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ!


«ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ!

ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ: ΠΑΓΩΜΑ ΜΙΣΘΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΝ, ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΩΡΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦ. ΕΙΣΦΟΡΩΝ Στο «πάγωμα» μισθών, χρονοεπιδομάτων (ωριμάνσεις) και στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο να μειωθεί το κόστος εργασίας και να συγκρατηθούν τα μεσαία εισοδήματα φαίνεται να συμφωνούν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων.

Σε συνάντηση των εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ), που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, συζητήθηκε όλο το πλέγμα θεμάτων που αφορούν στο μισθολογικό και στις εργασιακές σχέσεις, με σκοπό τη διαμόρφωση ενιαίων θέσεων εν όψει του κοινωνικού διαλόγου με τη ΓΣΕΕ.Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων φαίνεται να συμφωνούν στη διατήρηση των κατωτάτων μισθών και ημερομισθίων χωρίς αναπροσαρμογές με κατάργηση της αύξησης που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ τον Ιούλιο, η οποία κινείται στο 2,6%. Υποστηρίζουν «πάγωμα» των αποδοχών για μια τριετία, με παράλληλη μείωση κατά 10% τουλάχιστον του μη μισθολογικού κόστους.

Για το 13ο και το 14ο μισθό υπάρχουν προτάσεις που αφορούν στη διατήρηση, στην ενσωμάτωση, αλλά και στην επιβολή ενός πλαφόν για χορήγηση των δώρων μέχρι ενός ποσού και εφόσον το επιτρέπουν οι οικονομικοί δείκτες της επιχείρησης. Στη συνάντηση η συζήτηση κάλυψε θέματα τεχνικού χαρακτήρα, για την υλοποίηση των προτάσεων με αξιολόγηση του κόστους, των επιπτώσεων στην αγορά και την οικονομία και προτάσεις αναπλήρωσης των πόρων.  

ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, δήλωσε χθες: «Οι εργοδοτικοί φορείς έχουμε σήμερα (σ.σ.: χθες) μια πρώτη συνάντηση που είναι συνάντηση εργασίας και όχι αποφάσεων. Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών.

Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας, αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ’ έξω αποφάσεις. Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

Η «απάντηση» ανεπίσημα, από την πλευρά της ΓΣΕΕ, θα δοθεί σήμερα έπειτα από την ολομέλεια της διοίκησης της συνομοσπονδίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί των ουσιαστικών θεμάτων, επικαλούμενος τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου και τις συζητήσεις των κοινωνικών εταίρων, εμφανίστηκε χθες θετικός στην πρόταση των εργοδοτών για «πάγωμα» ωριμάνσεων και μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.

Ο υπουργός, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε πως δεν έχει μπει επιτακτικά το θέμα της κατάργησης του κατώτατου μισθού, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει μαύρη τρύπα 2,2 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως σημείωσε, ενώ δήλωσε ότι μπορεί να εξεταστεί η πρόταση των εργοδοτών για πάγωμα ωριμάνσεων, ενώ παράλληλα θα προωθηθεί και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Για το θέμα των επικουρικών συντάξεων ο κ. Κουτρουμάνης επανέλαβε πως δεν πρόκειται να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα προβλέπει μειώσεις, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. 

ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εν τω μεταξύ, αναστολή ισχύος των κλαδικών συμβάσεων και διευθέτηση του χρόνου εργασίας ζητεί και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με υπόμνημα που κατάθεσε ο πρόεδρός του, Ανδρέας Ανδρεάδης, στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στη διάρκεια χθεσινής συνάντησής τους. Το προεδρείο του ΣΕΤΕ, το οποίο συναντήθηκε χθες και με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, τάσσεται υπέρ της διατήρησης των κατωτάτων μισθών και ημερομισθίων καθώς και του 13ου και του 14ου μισθού χωρίς αναπροσαρμογές και αυξήσεις.

Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, η ολοένα αυξανόμενη ευελιξία της τουριστικής ζήτησης επιβάλλει ανάλογη προσαρμογή από τη μεριά της προσφοράς, η οποία εστιάζεται στην επέκταση και στην ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στον τουρισμό, ιδιαίτερα στην εποχική εργασία. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ούτε των επιχειρήσεων ούτε των εργαζομένων, εκτιμά ο ΣΕΤΕ, με αποτέλεσμα τη σιωπηλή παραβίασή της εις βάρος όλων και κυρίως των ασφαλιστικών οργανισμών και των εσόδων του κράτους.

Ο ΣΕΤΕ ζητεί να επιτραπεί ο καταμερισμός των χρόνων απασχόλησης και ανάπαυσης των εργαζομένων συνολικά μέσα στο διάστημα της απασχόλησης. Παράλληλα, θα πρέπει να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα παρακολούθησης της εργασίας, έτσι ώστε να περιοριστούν ή και να αποτραπούν τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και να βελτιωθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών. Σε ό,τι αφορά το μισθολογικό κόστος, ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι τόσο οι κατώτατοι μισθοί και ημερομίσθια όσο και ο 13ος και ο 14ος μισθός πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητοι χωρίς αναπροσαρμογές και αυξήσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, προτείνεται η αναστολή της εφαρμογής των κλαδικών, ομοιοεπαγγελματικών ή τοπικών συμβάσεων για το διάστημα 2012-2014, με «μαξιλάρι ασφαλείας» πάντα τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο της ΕΓΣΣΕ. Σε ό,τι αφορά το μη μισθολογικό κόστος, το οποίο είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και στον ΟΟΣΑ κάθε μείωσή του, θα συνέβαλε στην αύξηση της απασχόλησης και μέσω αυτής στην κάλυψη της διαφοράς που θα προέκυπτε για τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών, τονίζει ο ΣΕΤΕ και προτείνει μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s