24η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ! Συμπαράσταση της ΑΚΕ-ΕΥΔΑΠ


Η ΑΚΕ-ΕΥΔΑΠ συμπαρίσταται στον ηρωϊκό αγώνα των εργαζομένων της Ελλην. Χαλυβουργίας. Καλεί την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και τα σωματεία που την αποτελούν να εκφράσουν αμέσως υλικά και ηθικά την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους απεργούς συναδέλφους.

24η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !

ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ! ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

24 ημέρες απεργιακού αγώνα συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις αδικαιολόγητες απολύσεις συναδέλφων τους και το καθεστώς τρομοκρατίας που επιβάλλει η επιχείρηση για τον εξαναγκασμό των εργαζομένων να αποδεχτούν συμβάσεις εργασίας με μείωση του ωραρίου εργασίας και περικοπές μισθών έως και 40%.

Η απεργία κυρήχθηκε από το σωματείο εργαζομένων της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο τη Δευτέρα 31/10/11, ύστερα από το πρώτο κύμα απολύσεων 19 εργαζομένων (ακολούθησαν άλλες 15 την 1/11 ) κατόπιν της άρνησης του Σωματείου να υπογράψει σύμβαση 5 ωρης εργασίας με αντίστοιχη περικοπή μισθού κατά 35-40% υπό τον εκβιασμό μαζικών απολύσεων λόγω «μείωσης» των πωλήσεων

Οι επικλήσεις οικονομικών δυσκολιών από την επιχείρηση είναι πέρα για πέρα σαθρές. Μόνο τα τελευταία 2 χρόνια η παραγωγή από 196.000 τόνους έφτασε στους 266.000. Ο τζίρος, μάλιστα, του ομίλου «Ελληνικής Χαλυβουργίας» ανέρχεται για το 2010 στα 227 εκατ. ευρώ.

Ο αγώνας των εργατών της Χαλυβουργίας έχει πια ξεπεράσει τα όρια της επιχείρησης και αποκτά ευρύτερη συμβολική σημασία για όλους τους εργαζόμενους που υφίστανται την αντεργατική επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

Ήδη έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης προς τους απεργούς, ψηφίσματα και αποφάσεις συμπαράστασης βγαίνουν συνεχώς από συνδικάτα, σωματεία, σχολεία και φοιτητικούς συλλόγους, ενώ συγκεντρώνονται χρήματα και τρόφιμα για την ενίσχυση των απεργών και των οικογενειών τους.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, «είναι η πρώτη βιομηχανία στην Αττική που, με εκβιασμό τις θέσεις εργασίας, επιχειρεί να εφαρμόσει το 5ωρο, ελαστικές σχέσεις εργασίας, το ωρομίσθιο, απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι απολύσεις έγιναν για τρομοκρατία, επειδή ομόφωνα η Γενική μας Συνέλευση απέρριψε την απαίτηση της εργοδοσίας να δουλεύουμε 5ωρο με 40% μείωση των αποδοχών».

Οι απεργοί ζητούν να γυρίσουν στη δουλειά 34 απολυμένοι εργάτες, σημειώνοντας στην απόφαση της συνέλευσής τους (15.11.2011) ότι «ο αγώνας μας, αφορά όλους τους εργαζόμενους. Η εργοδοσία της Ελληνικής Χαλυβουργίας λειτουργεί σαν λαγός των βιομηχάνων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Εδώ και περίπου ένα μήνα οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας διεξάγουν έναν περήφανο και ηρωικό αγώνα ενάντια στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών, κόντρα στους ωμούς εκβιασμούς και την τρομοκρατία της εργοδοσίας».

Σημειώνει, επίσης, ότι «οι επικλήσεις οικονομικών δυσκολιών από την επιχείρηση είναι πέρα για πέρα σαθρές» και καταγγέλλει ότι «οι περισσότεροι εργαζόμενοι για το 2011 δεν έχουν λάβει το σύνολο της θερινής άδειας πράγμα που καθρεφτίζει την άνοδο της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης».

Την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ στους απεργούς εξέφρασε ο Δ. Στρατούλης, καταγγέλλοντας στη στάση της επιχείρησης που «παρότι τα τελευταία χρόνια έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ κερδοφορίας, πραγματοποιεί μαζικές απολύσεις για να εκβιάσει την συμφωνία του σωματείου σε εκ περιτροπής εργασία και σε μείωση των μισθών 35 – 40%».

Ανακοίνωση εξέδωσε το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής και ο Αλ. Αλαβάνος, στην οποία σημειώνεται ότι «η απεργία αυτή, στις σημερινές συνθήκες έχει ξεχωριστή σημασία για όλους τους εργαζόμενους, για όλο τον λαό».

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

*** Παραθέτουμε ακολούθως, σχετικό σημερινό ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη (23.11.2011)

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ 24η ΜΕΡΑ
Συγκέντρωση αύριο στη 1 μ.μ. στις πύλες, στο πλαίσιο της 3ωρης στάσης εργασίας. Το απόγευμα, το σωματείο καλεί σε συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα

 

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ
Αυτή η ταξική συσπείρωση των εργαζομένων έχει μεγαλώσει, όπως αποδεικνύεται, και την ανησυχία της εργοδοσίας, η οποία προχτές εξέδωσε νέα ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει η βιωσιμότητα της επιχείρησης, ότι «οι εξαγωγές δεν απέδωσαν», ότι ελπίζει πως «τα μεγάλα τεχνικά έργα που έχουν παγώσει, θα ξεκινήσουν ξανά» για να καταλήξει στην ίδια πρόταση επιβολής 5ωρου που θα πρέπει να «συμφωνήσουν» όλοι οι εργαζόμενοι.
Μάλιστα, συγκεκριμένα και γνωστά στους εργαζόμενους τσιράκια της εργοδοσίας προσπάθησαν από προχτές να στήσουν μηχανισμό διάσπασης. Εκαναν προσωπικές επισκέψεις σε σπίτια απεργών δήθεν για να δώσουν την ανακοίνωση και προσπάθησαν και μέσα στο εργοστάσιο να διασπείρουν τρομοκρατικά ότι η εργοδοσία θα προχωρήσει σε διάφορες ενέργειες. Γι’ αυτό και χτες το πρωί από τα μεγάφωνα στην πύλη του εργοστασίου ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Σιφωνιός, τους έκανε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο απειλές, εκβιασμοί και τρομοκρατία.

Ταυτόχρονα, το Σωματείο, με ανακοίνωσή του, δίνει απάντηση στην επιστολή της εργοδοσίας, χαρακτηρίζοντας απειλές και ψέματα τα όσα ισχυρίζεται προκειμένου να «πείσει» τους εργαζόμενους να σταματήσουν την απεργία. «Θέλει να κερδίσει χρόνο σήμερα, για να μπορέσει το αμέσως επόμενο διάστημα να περάσει τα βάρβαρα μέτρα που θέλει και να μας τσακίσει», σημειώνει ειδικότερα. «Είναι φανερό, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι η εργοδοσία στριμώχτηκε από τον αταλάντευτο αγώνα μας και προσπαθεί να μας παγιδεύσει επαναφέροντας ως δήθεν νέες προτάσεις, αυτά που μας έλεγε από την αρχή. Μας πετάει ως δόλωμα την 3μηνη εφαρμογή του 5ωρου, ενώ ξέρει πολύ καλά ότι αυτά τα μέτρα θα πάρουν μόνιμο χαρακτήρα, γιατί αυτός είναι ο στρατηγικός τους στόχος! Επιβεβαιώνεται ότι παίζει το ρόλο του λαγού για τους βιομήχανους της περιοχής και όχι μόνο»!

Καταλήγοντας τονίζει: «Δεν πρόκειται να δεχτούμε τις προτάσεις, ύστερα από τόσες μέρες ηρωικού απεργιακού αγώνα. Τώρα, που η αλληλεγγύη όλων των εργατών από όλους τους κλάδους στον αγώνα μας δυναμώνει. Είναι η ώρα να πετάξουμε στα μούτρα της εργοδοσίας τις απειλές και τους εκβιασμούς που εκτοξεύει εναντίον μας».

ΕΦΕΡΑΝ ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Και πώς να πιάσουν οι απειλές και οι εκβιασμοί, όταν οι απεργοί χαλυβουργοί βλέπουν να συνεχίζει να φτάνει με αμείωτο ρυθμό η συμπαράσταση από παντού. Χτες όλο το πρωί οι απεργοί και πάλι δεν προλάβαιναν να καλωσορίζουν αντιπροσωπείες και να δέχονται υλική και οικονομική βοήθεια.

Περίπου 500 κιλά γάλα μετέφερε το Συνδικάτο ΟΤΑ Λάρισας, ενώ τη συμπαράσταση και με οικονομική βοήθεια 500 ευρώ εξέφρασε αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ αποτελούμενη από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Σταύρο Τάσσο, την γενική γραμματέα Βέρα Νικολαΐδου και τον αντιπρόεδρο Γιώργο Λαμπράκη. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και από την Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών, το Σύλλογο Γυναικών Ασπροπύργου, το Σωματείο του ΨΝΑ Αθηνών, ενώ με απορριμματοφόρα έφτασαν στο χώρο μέλη του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, από τα σωματεία των Δήμων Πετρούπολης, Θριασίου, Περιστερίου, Καισαριανής, Περάματος, που εξέφρασαν την αλληλεγγύη και παρέδωσαν οικονομική βοήθεια.
Η λίστα με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες συμπαράστασης μακραίνει ασταμάτητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: 15μελές 3ου Λυκείου Πάτρας, Μουσικού Σχολείου Σπάρτης. Οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί Σύλλογοι από την Πάτρα (Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Μηχανικοί ΗΥ, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό, Βιολογικό, Γεωλογικό, Επιστήμη Υλικών, Δασκάλων, Ιατρική, Φαρμακευτική), τη Σπάρτη (Τμήμα Τηλεπικοινωνιών), την Τρίπολη (Τμήμα Τηλεπικοινωνιών), τον Πύργο (Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ). Σύλλογος Μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων του Τμήματος Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης προσφέρει 100 ευρώ. Στη Σάμο, στη σύσκεψη που έγινε για τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής, συγκεντρώθηκαν 260 ευρώ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΛΕΟΝ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Αυτό που έδωσε, όμως, πραγματικά φτερά στους απεργούς, χτες το μεσημέρι, ήταν η αντιπροσωπεία, που έφτασε στο εργοστάσιο, ξένων συνδικαλιστών από την Ινδία και τη Μαλαισία, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας προσκεκλημένοι της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης. Κάτω από θερμά χειροκροτήματα οι απεργοί υποδέχτηκαν τους ξένους συνδικαλιστές που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με χαιρετισμούς του Βενκατατσαλάν από τη Συνομοσπονδία Εργατών Ινδίας, του Μικαέλ Τάν προέδρου του Συνδικάτου Τραπεζοϋπαλλήλων Μαλαισίας και του Νανταραχάν γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Ποτών – Τροφίμων Μαλαισίας. «Το κίνημα της αλληεγγύης στον αγώνα μας γίνεται τσουνάμι που θα σαρώσει», επισήμανε ο Γ. Σιφωνιός, χαιρετίζοντας και ευχαριστώντας τους ξένους συνδικαλιστές.

 

ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Παρέμβαση στη Βουλή για την «Ελληνική Χαλυβουργία» έκανε το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Πρωτούλης.
Μεταξύ άλλων στην Ερώτηση σημειώνεται ότι «η εν λόγω επιχείρηση ιδιοκτησίας Μάνεση έχει προχωρήσει σε 34 απολύσεις και επιχειρεί να επιβάλει 5ωρη εργασία που αντικειμενικά θα οδηγήσει σε μείωση μισθού κατά 40%. Οι επικλήσεις οικονομικών δυσκολιών από την επιχείρηση είναι πέρα για πέρα σαθρές. Μόνο τα τελευταία 2 χρόνια η παραγωγή από 196.000 τόνους έφτασε στους 266.000. Ο τζίρος του ομίλου «Ελληνικής Χαλυβουργίας» ανέρχεται για το 2010 στα 227 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι για το 2011 δεν έχουν λάβει το σύνολο της θερινής άδειας, πράγμα που καθρεφτίζει την άνοδο της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης. Κατά συνέπεια είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, στηριζόμενοι στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., έχουν στόχο το περαιτέρω ξεζούμισμα της εργατικής τάξης. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το οξυγόνο της κερδοφορίας των μονοπωλίων είναι η βαθύτερη και πιο βάναυση εκμετάλλευση της εργατικής τάξης». Τονίζεται ότι «ο δίκαιος χαρακτήρας του σκληρού αυτού απεργιακού αγώνα αποτυπώνεται και στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που εκφράζεται από εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες, γυναικείους συλλόγους, αγροτικές ενώσεις, σχολεία κ.ά.» και ο υπουργός ερωτάται «τι μέτρα θα πάρει:
Για να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις;
Για να διασφαλιστεί το πλήρες ωράριο εργασίας των εργαζομένων, χωρίς μείωση αποδοχών.
Για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων και των απολυμένων (όπως φροντίδα παιδιών, φορομπηχτικά μέτρα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ, διατροφή κλπ.)
Για να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία στην επιχείρηση».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s