«Κοινωνική Εργασία», μοχλός άλωσης των εργασιακών σχέσεων και των Σ.Σ.Ε. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να σταματήσει την εμπλοκή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ


 

«Κοινωνική Εργασία», μοχλός άλωσης των εργασιακών σχέσεων και των Σ.Σ.Ε. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να σταματήσει την εμπλοκή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Τετάρτη, 31 Αύγουστος 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Η εφαρμογή των λεγόμενων προγραμμάτων «κοινωνικής εργασίας», είναι το νέο εφεύρημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μετά την κατάργηση των stage, με κοινό όμως παρονομαστή τη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων (Σ.Σ.Ε.) και το εμπόριο ελπίδας στους νέους και τους ανέργους.

Η κυβέρνηση, αφού παρέδωσε την κοινωνία στους δανειστές και κλείδωσε την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση, με την ανεργία να κινείται σε ύψος ρεκόρ, επιχειρεί στη συνέχεια με τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας να μας εισαγάγει σε ένα νέο υπέρ-ευέλικτο εργασιακό πρότυπο υποκρινόμενη από την άλλη και υποτιμώντας τη νοημοσύνη των νέων και των ανέργων ότι κινείται τάχα στη λογική της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει διάρκεια απασχόλησης πέντε μήνες για κάθε άνεργο, ανακυκλώνει την ανεργία, διευρύνει τη φτώχια στην κοινωνία και οδηγεί στην πολιτική «ομηρία» χιλιάδες ανέργους.

Οι απασχολούμενοι – γιατί περί απασχόλησης πρόκειται και όχι εργασίας – σ’ αυτά τα προγράμματα θα αμείβονται με το 80% περίπου της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με καθεστώς ουσιαστικά δανεισμού μιας και θα προσλαμβάνονται από διάφορες Μ.Κ.Ο. και θα δανείζονται στο φορέα απασχόλησής τους.

Αυτή την περίοδο επίσης, θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ανάγκες, αλλά και για να διευκολύνει τη γενίκευση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, μιας και αποτελεί βασικό αίτημα της τρόικας για το οποίο θα ασκηθεί μεγάλη πίεση το επόμενο διάστημα.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση, καταγγέλλει το γεγονός ότι η υλοποίηση του προγράμματος ανατίθεται σε διάφορους ιδιωτικούς φορείς και Μ.Κ.Ο., που πέρα από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται για να μην αποκτούν οι εργαζόμενοι εργασιακά δικαιώματα, και να εδραιώσουν ένα νέο εργατικό πρότυπο, όπου ο εργαζόμενος θα υπό-απασχολείται, θα υπό-αμείβεται και θα εργάζεται προσωρινά, λειτουργούν ταυτόχρονα και ως ρουσφετολογικός μηχανισμός και συντηρούν τις πελατειακές σχέσεις.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση επανέρχεται για μια ακόμα φορά δηλώνοντας την κατηγορηματική της διαφωνία, όπως την έχει καταθέσει σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος και καλεί και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να σταματήσει την εμπλοκή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ (ιδιαίτερα μετά και τις καταγ-γελίες του προέδρου του ΑΣΕΠ) στην υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων.

Αντίθετα το εργατικό κίνημα θα πρέπει να αντιπαλέψει την υλοποίηση αυτού του προγράμμα-τος και να αγωνιστεί για την αποδέσμευση της χώρας μας απ’ τα μνημόνια, για την ανατροπή της πολιτικής της «ιεράς» συμμαχίας Κυβέρνησης – Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ., για την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για μαζικές προσλήψεις σε κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πρόνοιας για να καλυφτούν οι ανάγκες σε Υγεία-Παιδεία-Ο.Τ.Α. και να αντιμε-τωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s