ΕΝΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ!


 

ΕΝΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ!

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ »ΒΑΡΕΛΙ» ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΠΑΤΟΣ κε ΥΠΟΥΡΓΕ;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΔΕΗ, το 8% των καταναλωτών καθυστερεί να πληρώσει το λογαριασμό περίπου για ένα εξάμηνο, ενώ το 2% δεν πληρώνει τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς και πέραν του εξαμήνου. Από την επιχείρηση επισημαίνεται ότι από τα 250.000 νοικοκυριά στα οποία λόγω χρεών διέκοψε η ΔΕΗ την παροχή ρεύματος, περίπου 100.000 δεν επανασυνδέθηκαν! Ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετές μικρές επιχειρήσεις που κλείνουν. Ενδεικτικό της αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να εξοφλήσουν, εν μέσω της μνημονιακής λαίλαπας,  τους λογαριασμούς τους είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη ΔΕΗ κατά 25% μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο (Δεκ. ’10 – Ιουνιος ’11)

Στελέχη της ΔΕΗ χαρακτηρίζουν «άδικο» το διακανονισμό λέγοντας ότι αν δεν πληρωθούν οι λογαριασμοί εντός τριμήνου, επιβαρύνονται με επιτόκιο 6,5%!

Είναι απόλυτα σαφές ότι κυβέρνηση και τρόικα δημιουργούν ένα ακραία νεοφιλελεύθερο οικονομικο-κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο το επόμενο διάστημα και για τα επόμενα χρόνια, αν δεν ανατραπεί συνολικά η κατάσταση, μόνο οι «έχοντες» θα κατορθώσουν να διαβιούν άνετα ενώ η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία θα παλεύει για την καθημερινή της επιβίωση.

Κι ενώ μισθοί και συντάξεις «εξαερώνονται» και ο εφιάλτης της ανεργίας καθίσταται καθημερινή πλέον πραγματικότητα για νέους και νέες, μικροεπαγγελματίες, αγρότες, εργαζόμενους και εργαζόμενες όλων των ηλικιών σε εταιρείες που βάζουν λουκέτο αλλά και σε δημόσιους οργανισμούς που κλείνουν, τα όποια «δίχτυα» κοινωνικής προστασίας έχουν καεί.

Με τις σταδιακές ανατιμήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ – που έγιναν με την ευλογία των κυβερνήσεων- , ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το ηλεκτρικό ρεύμα μετατράπηκε από δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό, σε πολυτέλεια! Επιπλέον, με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, όπως ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αλλά και με τη σχεδιαζόμενη μελλοντική πλήρη εκποίηση και διάλυση της ΔΕΗ, είναι βέβαιο ότι θα ανάψει ακόμα μεγαλύτερη «φωτιά» στα τιμολόγια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ταυτόχρονα, με τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την εισαγωγή των ιδιωτών στην αγορά ενέργειας, καθιερώθηκε και τυπικά, πλέον, η λειτουργία  με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τέτοιων κοινωφελών και αναπτυξιακών φορέων.

Ήδη 190.000 νοικοκυριά μπήκαν στον «ενεργειακό Τειρεσία» και δεν τους πουλά κανείς ρεύμα και φυσικό αέριο. Είναι η πρώτη φορά από το 1960 που τα νοικοκυριά χάνουν το στοιχειώδες κοινωνικό δικαίωμα της πρόσβασης στο ενεργειακό αγαθό!

Κι εκεί λοιπόν, που θα έπρεπε να προωθηθούν ρυθμίσεις διευκόλυνσης για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες (άνεργοι, ΑμεΑ, πολύτεκνες & μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.) και μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αντίθετα προωθούνται ρυθμίσεις οι οποίες διασφαλίζουν την κερδοφορία των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος!!! (Βλ. εδώ ρεπορτάζ για προτάσεις ΡΑΕ)

Πρόταση διεξόδου για τις λαϊκές οικογένειες είναι το πάγωμα και η μείωση των τιμολογίων, αποκλείοντας παράλληλα τη διακοπή ρεύματος σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών. Επιπλέον, όσα κοινωνικά στρώματα βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας θα πρέπει να έχουν δωρεά πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια για ένα ικανοποιητικό μέγεθος κατανάλωσης σε κιλοβατώρες.

Η ενέργεια δεν είναι και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως εμπόρευμα. Η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέρμανση και τον κλιματισμό των νοικοκυριών, το φωτισμό, τη συντήρηση και την παρασκευή τροφίμων καθώς και την εκτέλεση οικιακών εργασιών, την καθιστούν Δημόσιο Αγαθό ύψιστης σημασίας.

Η ενέργεια, όπως και το νερό και οι άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, συνιστούν Δικαίωμα στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες σε επαρκείς ποσότητες, ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατάστασης και τόπου διαμονής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s