Κρίσιμες ώρες για τους μετανάστες: 95 απεργοί πείνας στο νοσοκομείο


Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/03/2011 «ΑΥΓΗ»

Στο παρά πέντε της ανθρωπιστικής τραγωδίας, καθώς σήμερα είναι η 38η ημέρα απεργίας πείνας και, με 95 μετανάστες (ο αριθμός αλλάζει συνεχώς καθώς οι διακομιδές είναι αλλεπάλληλες) να βρίσκονται στα νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το πλατύ, πρωτοφανές μέτωπο αλληλεγγύης στον αγώνα τους, που αποτελείται από χιλιάδες πολίτες, κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Οικολόγοι Πράσινοι, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.), συνδικάτα και δεκάδες φορείς χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση.


Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης: Ο Γ. Ραγκούσης αρνείται να συνομιλήσει με τους μετανάστες

Κοινή συνισταμένη, πέρα από το επείγον της κατάστασης, είναι ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να δώσει διέξοδο, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση. Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας έδωσε με ανακοίνωσή της αναλυτική απάντηση στους χθεσινούς ισχυρισμούς του υπουργού Εσωτερικών, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του “ψευδή επικοινωνιακά τερτίπια με κύριο στόχο τη συσκότιση και την παραχάραξη των δίκαιων αιτημάτων των 300 απεργών πείνας”.

Αναλυτικότερα επισημαίνει: “Τόσο οι απεργοί πείνας όσο και η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους 300 ουδέποτε αρνήθηκαν συνάντηση με οποιοδήποτε από τα συναρμόδια υπουργεία. Ακριβώς το αντίθετο. Από τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, πρώτη μέρα πριν από την έναρξη της απεργίας πείνας, εκπρόσωποι των απεργών συναντήθηκαν με την υφυπουργό Εργασίας Α. Νταλάρα και κατέθεσαν τα αιτήματά τους και την πρόθεσή τους για επίσημες συναντήσεις. Από τότε βέβαια έχουν περάσει 37 μέρες απεργίας πείνας και 37 μέρες κυβερνητικής απάθειας και αδιαλλαξίας”.

Σε παρέμβασή της η Α. Νταλάρα («Βήμα FM») δήλωσε, σε διαφορετικό ύφος από τον Γ. Ραγκούση, ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα των μεταναστών συνολικά, κάνει διάλογο και έχει ρίξει γέφυρες επικοινωνίας με τους εκπροσώπους των μεταναστών».

Στην ίδια ανακοίνωση η Πρωτοβουλία τονίζει ότι στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να δοθεί άμεση λύση στο αίτημα των απεργών πείνας λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι η αδυναμία αλλά η απροθυμία της κυβέρνησης: “Είναι η κυβερνητική αδιαλλαξία που οδηγεί τους απεργούς πείνας στον θάνατο».

 

«Υποκινούνται από τη συνείδησή τους»

Στις αιτιάσεις δε για «μικροπολιτικές λογικές», που «καταλήγουν να είναι απάνθρωπες», και για «πολιτικούς καθοδηγητές», που οδηγούν τους απεργούς πείνας στον θάνατο, του Γ. Ραγκούση, η Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι ο υπουργός επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα “μεταθέτοντας τις δικές τους ευθύνες στις πλάτες άλλων: Είναι ο ίδιος και η κυβέρνηση που παίζουν με τη ζωή των απεργών πείνας, αρνούμενοι να τους συναντήσουν και κυρίως να επιλύσουν το βασικό τους αίτημα, αυτό της νομιμοποίησης”.

Και υπογραμμίζει ότι “άνθρωποι που πλησιάζουν τις 40 μέρες απεργίας πείνας δεν οδηγούνται εκεί από ‘υποκινητές’ και ‘καθοδηγητές’, αλλά από την ίδια τη συνείδησή τους”. Όπως άλλωστε συμπληρώνει, αν πραγματικά πιστεύει ο Γ. Ραγκούσης ότι υπάρχουν υποκινητές, “δεν έχει παρά να καλέσει τους απεργούς πείνας και να συζητήσει μαζί τους, για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι ποιες είναι οι απόψεις τους”.

Σημειώνεται ότι οι διακομιδές στα νοσοκομεία είναι συνεχείς και τα κυρίαρχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απεργοί πείνας είναι η βαριά αφυδάτωση, η ανουρία και ο κίνδυνος οξείας νεφρικής ανεπάρκειας. Σήμερα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από δημοσιογράφους, ανάμεσά τους οι Στ. Κούλογλου, Γ. Αυγερόπουλος, Στ. Νικολόπουλος, ο διευθυντής της «Α» Νίκος Φίλης κ.ά.

Σχετικά θέματα: * 95 από τους 300 απεργούς πείνας έχουν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο, στο παρά πέντε ανθρωπιστικής κρίσης

* Έκκληση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για απευθείας επικοινωνία με τους απεργούς πείνας και αξιοποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για λύση προτού να είναι αργά

* Παρεμβάσεις υπέρ των μεταναστών από Αλ. Παπαρήγα και Οικολόγους Πράσινους

* Παραφωνία Ραγκούση με επίθεση στους… πολιτικούς καθοδηγητές των μεταναστών!

* Τρεις εκδηλώσεις αλληλεγγύης χθες στη Θεσσαλονίκη, πορεία στις 6 σήμερα το απόγευμα από το Άγαλμα Βενιζέλου

1 responses to “Κρίσιμες ώρες για τους μετανάστες: 95 απεργοί πείνας στο νοσοκομείο

  1. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να στιγματίσουμε την αναλγησία και την έλλειψη αλληλεγγύης για άλλη μια φορά από την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και από τα σωματεία που την αποτελούν, έναντι των 300 εργατών μεταναστών απεργών πείνας.
    Ούτε μία ανακοίνωση, ούτε καν εκδήλωση κάποιας υλικής ή ηθικής συμπαράστασης.
    Γνωστός παχυδερμισμός που είχε διαφανεί και από την περίπτωση της Κούνεβα.
    Εξαίρεση αποτελεί η ΑΚΕ-ΕΥΔΑΠ που από τη πρώτη στιγμή που οι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στην Υπατία, ενίσχυσαν υλικά και ηθικά τους απεργούς πείνας. Πραγματικό μάθημα ζωής και αγώνα για όσα μέλη της ΑΚΕ-ΕΥΔΑΠ, βρέθηκαν στην Υπατία αλλά και στα νοσοκομεία που μεταφερόντουσαν σταδιακά οι μετανάστες.

Σχολιάστε