ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΥΠΟ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ!


 

ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΥΠΟ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ!

διαχειριστής
E-mail Εκτύπωση PDF

altΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ FUND ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΒΕΒΑΙΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ!

ΡΟΥΜΠΙΝΙ: ΒΕΒΑΙΗ Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ! ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΕΙΤΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ!

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ!

Εδώ και πολλούς μήνες τόσο η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου όσο και τα κυρίαρχα ΜΜΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν το λαό και τους εργαζόμενους πως το Μνημόνιο και η πολιτική του είναι ο μόνος δρόμος για την αποτροπή της πτώχευσης της χώρας. Φυσικά αυτό που ξεχνάνε να μας πουν είναι πως μιλάνε για την τυπική πτώχευση γιατί η ουσιαστική πτώχευση έχει ήδη επέλθει!
Καθημερινά οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας αναθεωρούνται επί τα χείρω: Μόλις σήμερα, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως τελικά η πτώση του ΑΕΠ μπορεί να φτάσει το 3%, αντί του 2,5% των αρχικών προβλέψεων. Παράλληλα, είναι «φως φανάρι» πως ο Προϋπολογισμός του 2010 έχει ήδη εκτροχιαστεί και πως το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011 είναι ήδη κουρελόχαρτο!

 

 
Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα της Ελλάδος, μας λέει ξεκάθαρα το τι πρόκειται να επακολουθήσει μετά τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, καταθέτοντας χτες Τρίτη τις «προτάσεις της». Κλείσιμο οργανισμών και απολύσεις στο Δημόσιο, ξήλωμα κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία, ΚΑΠΗ, συγχώνευση δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κλπ) και φυσικά γενικευμένος εργασιακός μεσαίωνας!
Πλέον είναι σαφές, πως η Ελλάδα είναι μια χώρα υπό ουσιαστική πτώχευση. Όμως οι μόνοι που δεν θίγονται είναι οι πιστωτές και το μεγάλο κεφάλαιο! Αντίθετα, πτωχεύουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και αγρότες και πάνω από όλα η νεολαία! Με άλλα λόγια έχουμε και Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και χρεοκοπία!
Μέχρι στιγμής, ένα μεγάλο τμήμα των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων έχει επιλέξει τη βουβή οργή ελπίζοντας πως τα Μνημόνια δεν θα μας συνοδεύουν για καιρό ακόμα ή τουλάχιστον όχι σε τόσο οξεία μορφή όπως σήμερα. Πλέον όμως, ακόμα και το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο, η Pimco, προβλέπει στάση πληρωμών και βέβαιη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Economist στη Νέα Υόρκη, το στέλεχος της Pimco Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, δήλωσε πως η χρεοκοπία είναι πιθανή, το 2013, όταν δηλαδή λήγει το Μνημόνιο.
Φυσικά, η στάση πληρωμών και η αναδιάρθρωση για την οποία κάνει λόγο η Pimco θα είναι «ελεγχόμενη». Δηλαδή θα γίνει υπό την κηδεμονία και τον έλεγχο της τρόικα και των αγορών και δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχες προτάσεις της Αριστεράς. Οι προτάσεις της Pimco και της κάθε Pimco, γνώμονα έχουν το συμφέρον των πιστωτών και όχι του λαού.
Επομένως, η Pimco, όπως άλλωστε και άλλα επενδυτικά funds και σειρά διαπρεπών οικονομολόγων (πχ Ρουμπίνι αλλά και πολοί άλλοι), μας λέει ουσιαστικά πως η πολιτική του Μνημονίου και της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, θα οδηγήσει σε νέα Μνημόνια και την πλήρη εξαθλίωση του ελληνικού λαού!
Επομένως, το διλήμματα του τύπου «Παπανδρέου ή χρεοκοπία» και «Παπανδρέου ή χάος», είναι πλαστά. Η στήριξη των υποψηφίων της Κυβέρνησης και του Μνημονίου, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το μόνο που θα καταφέρει θα είναι η επίσπευση λήψης νέων και πιο άγριων αντιλαϊκών μέτρων! Αντίθετα, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να βάλουν φρένο στην κάλπη ως ένα πρώτο σταθερό βήμα για την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων στο δρόμο!

 

altΠρος πληρέστερη ενημέρωση η ΙΣΚΡΑ, παραθέτει προηγούμενο πρόσφατο ρεπορτάζ της, σχετικά με την αντιπαράθεση διεθνούς φήμης οικονομολόγων γύρω από το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας:

 

ΔΙΑΜΑΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

ΡΟΥΜΠΙΝΙ:ΒΕΒΑΙΗ Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ! ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΕΙΤΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ!

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!


Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εξέφρασε ο πρόεδρος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s Ντέβεν Σάρμα. Αντίθετα, χρεοκοπία της Ελλάδας εντός της επομένης τριετίας προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της του επενδυτικού οίκου Pacific Investment Management Co. Ελ Εριάν.
Πιο συγκεκριμένα, «δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει» δήλωσε ο Σάρμα μιλώντας σε συνέδριο του περιοδικού Economist, στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με ιστοσελίδα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal, ανέφερε επίσης ότι «ο σχεδιασμός πάντοτε αφορούσε στη συλλογική λύση (σ.σ. του προβλήματος)» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχετικά με τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης, επεσήμανε ότι η νομισματική ηγεσία της έχει στη διάθεσή της σειρά επιλογών. «Υπάρχει έντονη επιθυμία να διατηρηθεί το Ευρώ ως έχει, από πολιτικής πλευράς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η απάντηση στα ερωτήματα που εγείρονται για το Ευρώ θα δοθεί κυρίως απο την εγχώρια πολιτική σκηνή της κάθε χώρας μέλους».
Σύμφωνα με τον ίδιο η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι υψηλότερη στις κερδοσκοπικές και τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες αντιμετωπίζουν γεωπολιτικά ζητήματα. «Παρακολουθούμε πολύ στενά» τις χώρες αυτές, είπε, χωρίς ωστόσο να τις ονοματίσει.
Αντίθετα, χρεοκοπία της Ελλάδας εντός της επομένης τριετίας προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της του επενδυτικού οίκου Pacific Investment Management Co. Ελ Εριάν, εκτιμώντας ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει η χώρα δεν επαρκούν για τη μείωση του χρέους, όπως μετέδωσε το Bloomberg.
Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να χρεοκοπήσει «υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση (σ.σ. των επιπτώσεων της κρίσης) σε άλλες χώρες και εφόσον υπάρξει μια τακτική (σ.σ. και συμπεφωνημένη) αναδιάρθρωση καθώς και υποτίμηση ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα (σ.σ. της χώρας)», είπε ο Ελ Εριάν στη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το περιοδικό Economist στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.
Σημείωσε ακόμη ότι όπως η «χαμένη δεκαετία» της Λατινικής Αμερικής στη δεκαετία του 1980, «τυχόν εναλλακτική λύση δεν υπόσχεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Η ΙΣΚΡΑ, σε συνέχεια των παραπάνω και με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει την παρακάτω άκρως αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ν. Roubini, από την Καθημερινή της Κυριακής 24 Οκτωβρίου. Στη συνέντευξη αυτή ο γνωστός οικονομολόγος, αναλύει τους λόγους για τους οποίους η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη καθώς και τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους η Ελλάδα υπάχθηκε στην οικονομική επιτήρηση της τρόϊκα. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

Αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπει ο Ρουμπινί

Ο διάσημος οικονομολόγος εξηγεί στην «Κ» γιατί την θεωρεί αναπόφευκτη στο μέλλον

Συνέντευξη στον Αθανάσιο Eλλις*

Παρά την εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επώδυνων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο τεράστιο χρέος που συσσωρεύεται και θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή του, υποστηρίζει μιλώντας στην «Κ» ο διάσημος οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπινί, ο άνθρωπος που πριν από πέντε χρόνια προέβλεψε την παγκόσμια οικονομική κρίση. «Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί» επιμένει ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη Ιρανοεβραίος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα «LehmaBrothers της Ευρώπης» και θεωρεί πως ο δανεισμός από το ΔΝΤ και την Ε. Ε. το μόνο που επιτυγχάνει είναι να αναβάλει την αναπόφευκτη αναδιάρθρωση, με αποτέλεσμα όταν γίνει αυτή να μην είναι πλέον ελεγχόμενη.

Ο κ. Ρουμπινί, τον οποίο το περιοδικό Time συμπεριέλαβε πέρυσι στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, οφείλει τη φήμη του στην πρόβλεψη που έκανε το 2005 περί επερχόμενης κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ και γενικευμένης οικονομικής καταστροφής. Το 2008 το περιοδικό Fortune ανέφερε ότι «όταν το 2005 ο Ρουμπινί έλεγε πως οι τιμές των ακινήτων επέπλεαν σε ένα κύμα εικασιών, το οποίο σύντομα θα βύθιζε την οικονομία, πολλοί τον περιέγραφαν ως Κασσάνδρα, αλλά τώρα αποδεικνύεται σοφός».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η εκτίμησή σας για την Ελλάδα παραμένει το ίδιο αρνητική όπως ήταν την περασμένη άνοιξη; Ο κ. Στρος-Καν δηλώνει ότι η Ελλάδα κινείται στον σωστό δρόμο.

N. ROUBINI: Κοιτάξτε. Εχουν υπάρξει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο και το ξέραμε, η αύξηση των φόρων και η μείωση των δαπανών έχει επηρεάσει αρνητικά τη συνολική ζήτηση και το ΑΕΠ που μειώνονται, και όσο θα μειώνονται καθίσταται πιο δύσκολη η βελτίωση της σχέσης του ελλείμματος και του χρέους με το ΑΕΠ. Υπάρχουν επίσης πολιτικές αντιστάσεις που γίνονται περισσότερο ηχηρές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ομως, παρά τις όποιες ενστάσεις, η Ελλάδα εφαρμόζει σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα.

N. ROUBINI: Ακόμη και εάν η Ελλάδα υλοποιήσει όλα όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, εάν λάβει όλα τα δρακόντεια μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθεροποίησης, το ίδιο το πρόγραμμα προβλέπει μείωση της παραγωγής και, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 148% του ΑΕΠ, που για μένα δεν είναι βιώσιμο και απαιτεί αναδιάρθρωση.

Αναβολή

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα πτώχευσης.

N. ROUBINI: Οι Ελληνες γυρίζουν και δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι ποτέ δεν θα προχωρήσουν σε πτώχευση. Το ζήτημα δεν είναι η πτώχευση. Πολύ λίγα κράτη κάνουν ξεκάθαρη πτώχευση. Αλλά πολλά προχωρούν σε επιβαλλόμενη από τις αρχές, που διέπουν τις αγορές, ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους τους. Αλλά το κάνουν υπό την απειλή της πτώχευσης, αλλιώς κανείς δεν θα δεχόταν οικειοθελώς να πάρει νέο χρέος με χειρότερη προμήθεια. Το Πακιστάν, η Ουκρανία, ο Αγ. Δομίνικος, η Ουρουγουάη, είναι χώρες που έχουν κάνει ελεγχόμενη, «εκτός δικαστηρίου», εκτός πτώχευσης, προληπτική αναδιάρθρωση του χρέους, ανταλλάσσοντας το παλαιό χρέος με νέο. Με αυτό τον τρόπο αναβάλλουν την ωρίμαση του χρέους για πολλά χρόνια, μειώνοντας τα επιτόκια για το νέο χρέος κάτω από τα επίπεδα της αγοράς, και διατηρώντας την ονομαστική αξία του χρέους στο 100% ώστε οι τράπεζες που το έχουν να μην αρχίσουν να το διαγράφουν. Οσο η αξία του χρέους είναι σταθερή, δεν υποχρεούσαι να το διαγράψεις. Μπορεί να επιτευχθεί «κούρεμα» με την επιμήκυνση της αποπληρωμής και θέτοντας όρια στα επιτόκια.

Μη ρεαλιστική η επιστροφή στις αγορές

Ο κ. Ρουμπινί είναι κατηγορηματικός όταν η συζήτηση έρχεται στο θέμα της επαναφοράς της Ελλάδας στις αγορές χρήματος. Οπως ξεκαθαρίζει, θεωρεί μη ρεαλιστική την πρόβλεψη για επάνοδο σε 18 μήνες το πολύ. Κι εξηγεί τους λόγους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι σε 12 ή 18 μήνες η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές δεν είναι ρεαλιστική;

N. ROUBINI: Εγώ δεν την βρίσκω ρεαλιστική. Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μια πρόσβαση στις αγορές που θα έχει νόημα. Η εξυγίανση θα είναι επώδυνη, με περισσότερο στασιμοπληθωρισμό, περισσότερη ύφεση. Αλλά, όπως σας είπα, μπορείτε να προχωρήσετε σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση. Να μειώσετε το χρέος σας με έναν ελεγχόμενο τρόπο, όπως έχουν κάνει πολλές χώρες, και τότε δεν θα χρειασθεί να απευθυνθείτε στις αγορές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αρα, επιμένετε ότι η πτώχευση είναι αναπόφευκτη.

N. ROUBINI: Για μένα είναι αναπόφευκτη. Θα συμβεί. Διότι είναι αδύνατον να επιζήσει η Ελλάδα με ένα χρέος που φθάνει στο 150% του ΑΕΠ. Να αντικαταστήσει το ιδιωτικό χρέος με δημόσιο, να μπορέσει να αποπληρώσει το ΔΝΤ και την Ε. Ε. ύστερα από τρία χρόνια, και να επιστρέψει στις αγορές με τα spreads να παραμένουν στο ζενίθ. Θα χρειαστεί μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση. Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε τη αναδιάρθρωση υπό πίεση. Εχει συμβεί τόσες φορές. Και κανείς δεν πιστεύει ότι δεν θα συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Το ίδιο θα συμβεί στην πορεία και με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Θα έχουμε, λοιπόν, ουσιαστικές πτωχεύσεις (effective defaults), ίσως όχι επίσημες, αλλά ακόμη και εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την βρώμικη λέξη «πτώχευση», θα είναι ελεγχόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους οι οποίες θα αρχίσουν από την Ελλάδα. Δεν έχω καμία αμφιβολία επ’ αυτού.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;

N. ROUBINI: Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Μπορείτε να κάνετε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση και να παραμείνετε στη νομισματική ένωση, αλλά μπορείτε ταυτόχρονα να βγείτε από το ευρώ. Η αναδιάρθρωση είναι πιο πιθανή, και θα συμβεί νωρίτερα από την ενδεχόμενη επιλογή της εξόδου από την Ευρωζώνη, η οποία είναι λίγο παγίδα αφού ουσιαστικά θα οδηγηθείτε εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρα, το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης είναι πολύ μεγαλύτερο από μια αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό είναι ένα σενάριο για τα επόμενα πέντε χρόνια όταν χώρες όπως η Ελλάδα και άλλες υποστούν όλες τις θυσίες και εξακολουθούν να μην παρουσιάζουν ανάπτυξη. Εάν δεν έχουν υποχωρήσει οι τιμές στο εσωτερικό και δεν έχει υπάρξει αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω μικρότερης αύξησης των μισθών από την παραγωγικότητα, στην πορεία οι χώρες αυτές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ανάπτυξης το οποίο δεν θα μπορεί να επιλυθεί με αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που σημαίνει ότι η επιλογή εξόδου από το ευρώ παραμένει στο τραπέζι ως μια πιθανότητα.

Χρονική μετάθεση του προβλήματος

Οταν η «Κ» επισήμανε στον κ. Ρουμπινί ότι στο σενάριο περί αναπόφευκτης πτώχευσης η Ελλάδα θα αντέτεινε πως η ελληνική οικονομία αλλάζει και σύντομα θα είναι περισσότερο ανταγωνιστική και θα παρουσιάζει ανάπτυξη, παρενέβη ο διευθυντής αγορών και στρατηγικής της Roubini Global Economics, Αρναμπ Ντας, για να τονίσει πως ναι μεν «η επίσημη γραμμή είναι ότι αποδίδει η δημοσιονομική εξυγίανση, και αυτό είναι σωστό, αλλά τίθεται το ερώτημα εάν ταυτόχρονα υλοποιούνται και όλες οι άλλες αλλαγές, και μάλιστα με τέτοιους ρυθμούς που να φέρουν την Ελλάδα στο ποθητό σημείο στο τέλους του προγράμματος».

Και συνέχισε: «Αυτό μένει να φανεί, αλλά μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πληθωρισμός είναι 5%, το εξωτερικό χρέος αυξάνεται και η ανταγωνιστικότητα δεν αποκαθίσταται. Εχει επιλεγεί ένας πολύ επώδυνος τρόπος σταθεροποίησης. Είναι σαφώς αναγκαίος για να διατηρηθεί το ευρώ, αλλά λογικά αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι να μετατεθεί χρονικά το πρόβλημα τόσο ώστε να μην προκαλέσει συστημικό κύμα μετάδοσής του στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Να δοθεί σε αυτές τις χώρες αρκετός χρόνος να θέσουν τα δημοσιονομικά τους και το δημόσιο χρέος τους υπό έλεγχο, και τότε, αν η Ελλάδα εξακολουθεί να μην βρίσκεται σε βιώσιμη φάση, να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και να παραμείνει στο ευρώ».

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Κυριακή 24 Οκτωβρίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s