ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΣΠΑΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ!


ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΣΠΑΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ!

Αναδημοσίευση από «Iskra»
ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟ ΝΕΟ «ΚΡΟΥΣΜΑ» ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ – ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ! Στη δημοσιότητα βγήκαν στοιχεία, και για νέα επιχειρησιακή σύμβαση, (μετά από αυτή που υπογράφτηκε στην G4S, βλέπε σχετικό ρεπορτάζ της ΙΣΚΡΑ πατώντας εδώ) η οποία υπονομεύει τόσο τη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) της ΓΣΕΕ όσο και τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας! Το νέο κρούσμα, σημειώθηκε σε βιομηχανία της Ημαθίας με την επωνυμία «Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών ΑΕ».

Το προοίμιο της «δοσιλογικής» αυτής επιχειρησιακής σύμβασης είναι πραγματικά…για γέλια και για κλάματα. Σε αυτό αναφέρεται πως η σύμβαση καταρτίστηκε λαμβάνοντας υπόψη ««Τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν, την εισοδηματική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και την κατάσταση του εργοστασίου Πλατέος μετά την πυρκαγιά της 16ης Δεκεμβρίου του 2007».
Καταρχήν, ομολογείται το προφανές, δηλαδή πως οι περικοπές των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων δεν περιορίζονται μόνο στο Δημόσιο αλλά συμπαρασύρουν και τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, αντίθετα με όσα προσπαθούν να μας πείσουν η Κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Τώρα βέβαια πως μια πυρκαγιά το 2007, μπορεί να ρίχνει τα μεροκάματα τρία χρόνια μετά, αυτό αδυνατούμε να το κατανοήσουμε…
Ειδικότερα σε ότι αφορά τους κατώτατους μισθούς, αυτοί διαμορφώνονται στα € 701,79 αντί των €739,56 για όσους δεν έχουν απολυτήριο Γυμνασίου. Μάλιστα, αυτή η κατηγορία εργαζομένων πρέπει να διαθέτει προϋπηρεσία 8(!) ετών προκειμένου να φτάσει το επίπεδο της ΕΓΣΣΕ, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως τα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης είναι κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων στην επιχείρηση ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα € 715,29 για όσους διαθέτουν απολυτήριο Γυμνασίου και στα €728,79 για όσους διαθέτουν απολυτήριο Λυκείου…

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΗ G4S

 

Από τη μεριά της η ηγεσία της ΓΣΕΕ, σε άλλη μια κίνηση που προκαλεί την οργή των εργαζομένων, καταδικάζει την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης στην εταιρεία G4S. Σε ανοιχτή επιστολή της προς το σωματείο της επιχείρησης, αξιώνει «την άμεση ακύρωση των παράνομων μισθολογικών της επιχειρησιακής ΣΣΕ που υπογράψατε». Προφανώς την ηγεσία της ΓΣΕΕ, δεν την έπιασε ο πόνος για τους εργαζόμενους, αλλά ο φόβος για την επερχόμενη απώλεια του γνωστού κορπορατιστικού της ρόλου, στο εργατικό κίνημα, στο βαθμό που η ΕΓΣΣΕ μπορεί να αποτελεί σε λίγο καιρό «κενό γράμμα». Και φυσικά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τον ρόλο της πλειοψηφούσας ΠΑΣΚΕ, στην «εκτροφή» σειράς εργοδοτικών σωματείων στον κλάδο των υπηρεσιών σεκιούριτι, πρακτική η οποία τώρα γυρίζει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της…

Από την άλλη μεριά, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) σε σχετική ανακοίνωση της τονίζει πως «η υπογραφή «επιχειρησιακής ΣΣΕ», κατώτερης και από την ΕΓΣΕΕ κατά 100 € (στα 640 €), στη γνωστή και αμαρτωλή εταιρεία security αποτελεί κατάπτυστο ντοκουμέντο, για το που μπορούν να φτάσουν εργοδοτικά στημένοι «συνδικαλιστές», δρώντας ως η «πέμπτη φάλαγγα» εντός του συνδικαλιστικού κινήματος».

Η ανακοίνωση της ΟΙΥΕ καταλήγει απαιτώντας από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να κηρύξει παράνομη την επίμαχη επιχειρησιακή σύμβαση και καλεί τους εργαζόμενους στις εταιρείες security «να αγωνιστούν για την υπογραφή και κατοχύρωση πραγματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο».

Τέλος ανακοίνωση για το θέμα αυτό εξέδωσε και η Αυτόνομη Παρέμβαση. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:


Ο ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ


Στο νεοφιλελεύθερο ταξικό παιχνίδι που παίζεται σε βάρος των εργαζομένων για την με κάθε τρόπο και μέσο υποταγή τους στο Μνημόνιο και την Κυβέρνηση, μπήκε από χθες ανερυθρίαστα και ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός, που έχει εκτραφεί με ευθύνη και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στο χώρο των εταιρειών φύλαξης (security).
Ο χρόνος κατά τον οποίον «εμφανίστηκε», η (από κάθε άποψη) κατάπτυστη «επιχειρησιακή ΣΣΕ» δεν είναι τυχαίος, καθώς από μέρα σε μέρα αναμένονται οι κυβερνητικές νομοθετικές διατάξεις για την αποδυνάμωση και εν τέλει κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, μέσα από την υπερίσχυση κατώτερων μισθολογικά επιχειρησιακών ΣΣΕ.
Στην προσπάθεια αυτή συνδράμουν (άραγε με τι αντάλλαγμα;) οι πρόθυμοι εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές από το γνωστό χώρο των εταιρειών security και της Ομοσπονδίας – σφραγίδας (ΟΜΥΠΑΕ), φτιάχνοντας κλίμα υποταγής των εργαζομένων και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας έχουν τεράστιες ευθύνες και οφείλουν άμεσα να μην αποδεχθούν μια εξόφθαλμα παράνομη ΣΣΕ, πολύ περισσότερο όταν αυτή αφορά συμβόλαιο φύλαξης σε Δημόσιο Οργανισμό (ΗΣΑΠ), απαράβατος όρος του οποίου είναι (σύμφωνα και με τις ίδιες τις εγκυκλίους του Υπουργείου) η πλήρης τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των οικείων κλαδικών ΣΣΕ, που και αυτές δεν μπορούν να υπολείπονται από την ΕΓΣΣΕ.
Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αποδεχτούν μια τέτοια εξέλιξη.

One response to “ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΣΠΑΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ!

  1. Βγήκε τώρα η ΓΣΕΕ και φωνάζει για την αμαρτωλή ΟΜΥΠΑΕ. Η ομοσπονδία σφραγίδα των εταιρειών ασφαλείας. Η συγκεκριμένη ομοσπονδία νομιμοποίησε τους αντιπροσώπους της στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ ισομοιράζοντας τους αντιπροσώπους ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, αφού παρουσίασε στοιχεία για 4700 ψηφίσαντες σε 7,5 ώρες. Ταχύτητα μεγαλύτερη και από του φωτός. 7,2 δευτερόλεπτα η ψήφος.Για να βγούν τα κουκιά η ΓΣΕΕ κάνει δεκτές μαφιόζικες εργοδοτικές ομοσπονδίες. Για να συνεχίσουν την ξεφτίλα τους, να διατηρήσουν τα προνόμια τους οι εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Η κρίση εκπροσώπησης στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι επιτακτική ανάγκη να λήξη άμεσα, παρασύροντας όλους αυτούς που τη δημιούργησαν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s