ΠΡΟΥΠ/ΜΟΣ 2010: ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!


ΠΡΟΥΠ/ΜΟΣ 2010: ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!

Αναδημοσίευση από «Iskra»
altΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ! Εκδόθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, 20 Οκτωβρίου, από το Υπουργείο Οικονομικών, τα οριστικά στοιχεία σχετικά με την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Από τα στοιχεία, προκύπτει ο εκτροχιασμός του Προϋπολογισμού του 2010, καθώς η μείωση του ελλείμματος είναι 30,9% έναντι ετησίου στόχου μείωσης κατά 39,5% βάσει του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και 36,9% βάσει του Προϋπολογισμού. 

Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση, οχυρώνεται πίσω από την επικαιροποίηση του Αυγούστου, η οποία κάνει λόγο για στόχο μείωσης κατά 29% στο 9μηνο, ενώ για πρώτη φορά μετά το Μνημόνιο χρησιμοποιεί ως στόχους – αναφοράς όχι τους στόχους του Μνημονίου αλλά του Προϋπολογισμού του 2010!
Επίσης, εάν κάποιος κοιτάξει τα επιμέρους στοιχεία, θα δει πως είναι αδύνατη η εκπλήρωση των στόχων μέχρι το τέλος του 2010. Τα έσοδα συνεχίζουν να αυξάνονται οριακά, μόλις κατά 3,6% έναντι ετήσιου στόχου 13,7% βάσει του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και 8,7% βάσει του Προϋπολογισμού.
Την ίδια στιγμή, η όποια μείωση του ελλείμματος προκύπτει από τις μεγάλες περικοπές μισθολογικών και κοινωνικών δαπανών. Η μόνη δαπάνη η οποία αυξάνεται σταθερά είναι η δαπάνη για τόκους (+8% έναντι στόχου 5,6% βάσει του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής), λόγω των ληστρικών επιτοκίων στις αγορές εντόκων γραμματίων.
Παράλληλα, η περικοπή των δαπανών, συνεπικουρείται από τον ενταφιασμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (-30,9% στις δαπάνες του), δηλαδή στον ενταφιασμό κάθε αναπτυξιακής προοπτικής…

altΣχετικά με το θέμασε δήλωση προέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης:


Ο ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΜΗΝΥΜΑ ΝΕΑΣ ΘΥΕΛΛΑΣ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Ο ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ, πρώτα από όλα στο σκέλος των εσόδων, προμηνύει νέα μέτρα μετά τις εκλογές, τα οποία θα προσλάβουν θυελλώδεις διαστάσεις, αν λάβουμε υπόψη τη σκόπιμη μετεκλογική μετάθεση της αύξησης του ελλείμματος του 2009 από την Eurostat.
Ειδικότερα, η κατάρρευση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συνιστά «αυτοκτονική» για την οικονομία επιλογή, αφού προσδίδει στην ύφεση πολύ βαθύτερες διαστάσεις.
Μόνο αν στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές συντριβεί το κυβερνητικό κόμμα και συνολικά το κατεστημένο πολιτικό σκηνικό και οι υποψήφιοί του, είναι δυνατόν να ανακοπεί ο κατήφορος και να ανοίξουν, μέσα από μια συμπαραταγμένη Αριστερά, νέοι ενθαρρυντικοί, προοδευτικοί δρόμοι για την πατρίδα μας!

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                                                                          20/10/2010

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s