Απίστευτο! Με λεφτά του Δημοσίου και δανεικά από ΑΤΕ και Τ.Τ η πρόταση εξαγοράς των 2 τραπεζών από την τράπεζα Πειραιώς.


Αναδημοσίευση από Iskra

Παρασκευή, 16 Ιούλιος 2010 10:32 koutsoukos
E-mail Εκτύπωση PDF

Απίστευτη, κωμικοτραγική και εξωφρενική η πρόταση ύψους 701 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του 77% της ATE Bank που υπέβαλε χτες προς την κυβέρνηση η Τράπεζα Πειραιώς. Ο λόγος είναι απλός: επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση των δύο, υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, με δανεικά από αυτές(!) και χρήματα του ελληνικού δημοσίου

Συγκεκριμένα η τράπεζα Πειραιώς έχει λάβει 700 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας και κάποια δις ευρώ (!) από ειδικά ομόλογα και εγγυήσεις του Δημοσίου. Επιπλέον, έχει λάβει με τη μορφή δανείου 300 εκ. ευρώ από το Τ.Τ και 200 εκ. ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς του 2008 φαίνεται ότι τα χρήματα που έχει δώσει το Δημόσιο – για αγορά προνομιούχων μετοχών- στην εν λόγω Τράπεζα αντιστοιχεί και ισοδυναμεί με το 18,74% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Υπενθυμίζω στην ΟΜΕ- ΕΥΔΑΠ που δεν ενημερώνεται από τον τύπο ότι το 10% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ τα κατέχει η ΑΤΕ. Μια ενδεχόμενη πώληση της ΑΤΕ στη καταρρέουσα ΠΕΙΡΑΙΩΣ θα έχει και ανάλογες επιπτώσεις  στην ΕΥΔΑΠ και στο χαρακτήρα της ως Δημόσιας επιχείρησης. Μάλλον κάποια αντίδραση άδικα την περιμένω. Άλλωστε η θρυλική ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ έχει να  «καθαρίσει» με τη σύμβαση, όπως «καθάρισε» και ο γίγας «συνδικαλιστής» Παναγόπουλος, ο φόβος και ο τρόμος του ΣΕΒ.

Βασίλης Τσόκαλης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s