Από το κακό στο χειρότερο η νέα διάταξη για τη διαιτησία Αμφισβητείται ακόμα και το καθεστώς της μεσολάβησης


Δήλωση Γ. Γαβρίλη

Αναπληρωτή Προέδρου ΓΣΕΕ

Από το κακό στο χειρότερο η νέα διάταξη για τη διαιτησία

Αμφισβητείται ακόμα και το καθεστώς της μεσολάβησης

Οι επιθέσεις στον κόσμο της εργασίας και ειδικότερα στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη Διαιτησίας και τον ΟΜΕΔ, εκφράστηκαν με τον πιο χαρακτηριστικό και  κυνικό τρόπο από τον Υπουργό εργασίας.

Με το άρθρο 73 για τη μεσολάβηση- Διαιτησία που αντικατέστησε τα άρθρα 73 και 74 στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά- ασφαλιστικά, αμφισβητείται ακόμα και το καθεστώς της μεσολάβησης και ξεθεμελιώνεται όλος ο θεσμός του ΟΜΕΔ, δίνοντας οριστικό χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις.

Ο Υπουργός γνωρίζει καλά ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για το θέμα του ΟΜΕΔ. Η μόνη συμφωνία που υπάρχει είναι αυτή της Κυβέρνησης με την Τρόικα για την εγκαθίδρυση πλήρους ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Αυτή η συμφωνία και τα σκληρά μέτρα εφαρμογής της, έχουν χαρίσει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στους εργοδότες για την κατάργηση και της Διαιτησίας, από μια Κυβέρνηση που τους ικανοποιεί σε ότι ζητούν.

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η δήλωση του κ. Α. Λοβέρδου λίγες μόνο ημέρες πριν, ότι ακόμα και εάν δεν υπήρχε το Μνημόνιο, ο ίδιος προσωπικά θα έπαιρνε τη νομοθετική πρωτοβουλία παρέμβασης στο θεσμό της Διαιτησίας!

Ο κ. Λοβέρδος προχώρησε, για να θολώσει τα νερά,  σε μια κίνηση τακτικισμού αποσύροντας προσωρινά την επίμαχη διάταξη για τη Διαιτησία,  ώστε να επανέλθει σε τρεις μήνες με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και γνώμη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Ο  Υπουργός δείχνει, εδώ, σκοπίμως να αγνοεί και να προσπερνά την ήδη υπάρχουσα ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία κρίνει απολύτως νόμιμη και συνταγματική τη Διαιτητική Διαδικασία του ΟΜΕΔ. Επαναβεβαιώνει έτσι την πρόθεση του να αβαντάρει μέχρι το τέλος την απαίτηση του ΣΕΒ για κατάργηση της Διαιτησίας και κατ’ επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s