Παρέμβαση εργαζομένων και πολιτών στη Γ.Σ. της ΕΥΑΘ


Αναδημοσίευση από Iskra
Εικόνα αρχείου

Εργαζόμενοι και κινήσεις πολιτών της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σήμερα το πρωί σε δυναμική παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση Μετόχων της ΕΥΑΘ, στην ημερήσια διάταξη της οποίας ήταν, εκτός των άλλων, και η λήψη απόφασης για την τιμολόγηση του νερού της πόλης.

Στην παρέμβαση συμμετείχαν εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΕΔΟΘ, συνδικαλιστές, μέλη των Επιτροπών Ακρίβεια-STOP, της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» και επιτροπές πολιτών από περιοχές που χρειάστηκε να πληρώσουν «χαράτσι» για την υδροδότησή τους.

Τα δημοσιεύματα του τελευταίου καιρού, αλλά και η σταθερή και επεκτεινόμενη, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, φέρνουν στο κέντρο των εξελίξεων την τύχη και της ΕΥΑΘ. Σημειώνεται, ότι στη Γ.Σ. συμμετείχε εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρίας Σουέζ, η οποία ήδη κατέχει το 5,33% των μετοχών της ΕΥΑΘ και εποφθαλμιά σε πλειοψηφικό πακέτο, ώστε να βάλει χέρι στην εκμετάλλευση του υδροδοτικού δικτύου της πόλης, αλλά και σε παράλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Με αίτημα να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ στο ιδιωτικό κεφάλαιο και να μην προχωρήσει η εταιρία σε αύξηση του τιμολογίου της, οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν αρχικά το χλευασμό, την αυταρχικότητα και την επιθετική συμπεριφορά του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΥΑΘ κ. Ν. Παπαδάκη, αναγκάζοντάς τον, όμως, στη συνέχεια και μετά από έντονες αντεγκλήσεις, να τοποθετηθεί και να ενημερώσει δημόσια το λαό της πόλης, για τις αποφάσεις που θα προωθούσε μέσω της Γ.Σ..

Μετά από έντονες πιέσεις, ο κ. Παπαδάκης άκουσε τα αιτήματα των παραβρισκόμενων φορέων και κινήσεων, και δεσμεύτηκε δημόσια, ότι δεν πρόκειται να αναπροσαρμοστεί το τιμολόγιο της ΕΥΑΘ, αν δεν έχει καταλήξει πρώτα η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και κινήσεις. Κάτι, βέβαια, που προϋποθέτει ότι θα αλλάξει αντίστοιχα και η ΚΥΑ του 2007, που είχε προκαθορίσει χρονοδιάγραμμα αυξήσεων των τιμολογίων, οι οποίες «πάγωσαν» για το πρώτο τετράμηνο του 2010. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, παραπέμποντας στις γνωστές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, η αξιοπιστία των οποίων, όμως, κρίνεται καθημερινά από τις εφαρμοζόμενες σκληρές πολιτικές.

Μετά από τις δεσμεύσεις αυτές του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΥΑΘ, οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν από τη Γενική Συνέλευση, δηλώνοντας ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και καλώντας για μια ακόμη φορά την εταιρία να μην αθετήσει τις δεσμεύσεις της, γιατί θα βρει απέναντί της όλο το λαό της Θεσσαλονίκης.

Προσοχή μην μπερδευτείτε ΕΥΑΘ γράφει όχι ΕΥΔΑΠ.

Άλλωστε για την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ είναι ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Μην τολμήσει κανείς να πει ότι η Ομοσπονδία βάζει πλάτη στη κυβέρνηση θα του βάλω πιπέρι στο στόμα.

Βασίλης Τσόκαλης

// <![CDATA[//

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s