Η δύναμη της εικόνας


Η δύναμη της εικόνας, όλα είναι εικόνα. Αυτή η έκφραση χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα από το πρόεδρο της ΟΜΕ- ΕΥΔΑΠ στη προσπάθεια να πείσει συναδέλφους να απεργήσουν και νασυμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στις διαδηλώσεις της 24ης Φεβρουαρίου. Όντως οι κάμερες από εκατοντάδες ΜΜΕ ( το Ε το μεταφράζει όπως νομίζει καλύτερα ο καθένας επικοινωνία, ενημέρωση επιβολή), έχουν στραφεί στην Αθήνα και παρακολουθούν τα πειραματόζωα τους Έλληνες για το πώς θα αντιδράσουν στα μέτρα της κυβέρνησης που καρατομούν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Η απεργία πέτυχε. Ιδιαίτερα στο Δημόσιο Τομέα και στις ΔΕΚΟ. Πολύ- πολύ μικρότερη συμμετοχή στον Ιδιωτικό Τομέα. Όχι μόνο πέτυχε αλλά νομίζω καταδικάστηκε σαφώς και η διασπαστική πολιτική του ΠΑΜΕ. Με γέμισε ελπίδα η συμμετοχή πάρα πολύ νέων ανθρώπων στα μπλογκ ανεξάρτητων πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομέα (ταχυμεταφορές, WIND, VODAPHONE, βιβλίου – χάρτου κ.λ.π. ). Η λύση για ένα ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνημα είναι μπροστά μας, το επίσημο γραφειοκρατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει άμεσα να στρέψει το βλέμμα του προς αυτή τη κατεύθυνση.

Έρχομαι όμως ξανά όμως στη δύναμη της εικόνας. Και μάλλον θα συμφωνήσει και ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ μαζί μου ότι η εικόνα που είδαμε τη Δευτέρα το πρωί στη Λαοδικείας πάνω από 20 συνδικαλιστές να απευθύνονται και να ενημερώνουν 4-5 εργαζόμενους της εταιρείας αποτυπώνει στο σύνολο του το πρόβλημα που βιώνει το συνδικαλιστικό κίνημα και την έλλειψη ετοιμότητας να αντιμετωπίσει δυναμικά τις δυσκολίες που έρχονται.

Αποδεικνύεται χωρίς αμφιβολία η τουλάχιστον η ψυχική ρήξη που έχει συντελεστεί ανάμεσα στους εργαζόμενους και των εκπροσώπων τους. Στην ίδια εικόνα αλλά και στο ίδιο αποτέλεσμα συνέβαλλε και η εικόνα του ΠΑΜΕ που σα μπαχαλάκηδες μίλησαν ή καλύτερα έκραζαν την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ επί παντός επιστητού χωρίς να ακουστεί λέξη για την απεργία.

Οι αγώνες τώρα αρχίζουν.

Η κατάσταση για την εταιρεία ιδιαίτερα όσο αναφορά τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της είναι ιδιαίτερα επισφαλής. Τα προβλήματα των εργαζομένων στην εταιρεία αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Η έλλειψη προσωπικού ιδιαίτερα στα τεχνικά τμήματα είναι πλέον εμφανής και τα αποτελέσματα γνωστά με τις εργολαβίες που δίνονται καθημερινά κατά δεκάδες. Είναι υποχρέωση της ομοσπονδίας να συνεχιστεί από αύριο ακόμα αυτός ο κύκλος της ενημέρωσης και συζήτησης, να βρεθεί πιο κοντά με τους συναδέλφους, ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά τουλάχιστον η ψυχική ενότητα εργαζομένων και συνδικαλιστών.

Η Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ θα συμβάλλει όσο μπορεί με τις μικρές δυνάμεις της προς αυτή τη κατεύθυνση.

Υ.Γ1. Φυσικά αυτή η τοποθετησή μου δεν αθωώνει την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ  από τις βαριές ευθύνες της για την άθλια εικόνα που εμφανίζει το σ.κ. στην ΕΥΔΑΠ. Άλλωστε η εικόνα 20 συνδικαλιστών που απευθύνονται ελάχιστους συναδέλφους είναι αποτέλεσμα χρόνιας δικής της πολιτικής και νοοτροπίας. Θα αναφερθώ αναλυτικότερα σε νέες αναρτήσεις.

Υ.Γ2. Μήπως θα πρέπει να μάθουμε και εμείς τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία; Ανά ειδικότητα ή ανά χώρο εργασίας. Και αν είναι δυνατόν πόσοι έλλειπαν με διαφόρων τύπων άδειες στις 24/02/10.

Βασίλης Τσόκαλης

One response to “Η δύναμη της εικόνας

  1. Ένα κινητό ρε παιδιά δεν υπήρχε;
    Να αποθανατίσει τους …20 συνδικαλιστές με τους 5 εργαζόμενους στο ακροατήριο;
    Την άλλη φορά …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s